"Ljepota lažnog sjaja" izložba krivotvorenih umjetnina iz fundusa Muzeja policije u galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.6.2023. 9:48:29
Početak: 19.06.2023. 19:00
"Ljepota lažnog sjaja" izložba krivotvorenih umjetnina iz fundusa Muzeja policije u galeriji ZIPS

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Muzej Prigorja - Galerija Kurija poziva na   otvorenje izložbe krivotvorenih umjetnina iz fundusa Muzeja policije pod nazivom "Ljepota lažnog sjaja" u galeriju ZIPS ovog ponedjeljka, 19. lipnja.




Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno Muzej policije još 2016. godine prvi puta postavlja izložbu krivotvorenih umjetnina. Sve je krenulo na poticaj kriminalista koji su se bavili ovim vidom kriminaliteta i kod sudova inicirali da se krivotvorene umjetnine nakon pravomoćnih sudskih odluka ne uništavaju, nego da se dodijele Muzeju policije i tako se počela prikupljati građa. 


Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih autora kao što su: Vojin Bakić, Mersad Berber, Charles Billich, Boris Bućan, Dragica Cvek Jordan, Dušan Džamonja, Oskar Herman, Ljubo Ivančić, Vladimir Kirin, Ferdo Kovačević, Ivan Lacković Croata, Vasko Lipovac, Edo Murtić, Dimitrije Popović, Zlatko Prica, Đuro Pulitika, Ivan Rabuzin, Slava Raškaj, Nikola Reiser, Miljenko Stančić... ali i slavnih svjetskih umjetnika kao što su Dali, Modigliani, Piccaso ili Renoir.


Osim su Zagrebu izložba je bila postavljena u muzejima diljem Hrvatske pa tako i u Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji, Gospiću, Osijeku, Koprivnici, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Iloku, Virovitici, Krapini, Zaboku, Pakracu, Kutini, kao i u susjednoj Sloveniji.  


Izložba je pobudila veliki interes građana, ali i stručne javnosti - od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara, kolekcionara, likovnih kritičara te i dalje postoji veliki interes galerija i muzeja iz cijele Hrvatske, pa će ova izložba, nakon niza gostovanja u hrvatskim gradovima biti prikazana i građanima Sesveta.


"Izložbom krivotvorenih umjetnina pridonosimo osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta, no o ovoj ozbiljnoj temi na stručnoj razini se još puno mora razgovarati" - podvlači u predgovoru kataloga ove izložbe Helena Jelinek Mareljić, voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.


Obzirom da još uvijek traju radovi obnove, prostor Muzeja odnosno Galerije Kurija  ne mogu se koristiti, pa je stoga susretljivošću udruge Zelene i plave Sesvete izložba postavljena u izložbenom prostoru spomenute udruge. 

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 19. lipnja u 19 sati, a ostat će otvorena otvorena do 14. srpnja.



Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 10:33:23

Create Account