Izložba "Crteži Brune Bošnjaka", otvorena je sinoć u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.12.2023. 11:41:58
Izložba "Crteži Brune Bošnjaka", otvorena je sinoć u Galeriji Kurija

Foto: Irena Vidošević i Tomislav Mrčić

Crteži Brune Bošnjaka kako je naziv izložbe crteža ovog likovnog umjetnika, izazvali su veliko zanimanje publike na sinoćnjem otvorenju u Galeriji Kurija.  



U Galeriji Kurija pred mnogobrojnom publikom otvorena je izložba crteža istaknutog suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, donedavnog profesora na zagrebačkoj ALU, Krune Bošnjaka. Predstavio je niz varijacija na temu Isusa Krista na križu i Piete, vrlo omiljene, ali i vrlo složene sakralne teme. Radi se o izvanrednom nizu vrlo sugestivnih crteža, osebujne strukture, istinski dramatične i bolne. 


Prisutne ljubitelje umjetnosti je u ime Muzeja Prigorja pozdravila ravnateljica Morena Želja Želle, a Tomislav Dilber, dugogodišnji voditelj Galerije Kurija istaknuo je da je ovo jedna od najboljih izložbi u tom prostoru da bi vrlo nadahnutim govorom povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić naglasio da iako je Kruno Bošnjak po osnovnoj umjetničkoj vokaciji kipar ta činjenica ne isključuje interes i za druge likovne vrste, primjerice crtež. Bošnjaku je, ističe Špoljarić, crtež i predtekst, prva ideja o skulpturi, ali i nosi neospornu autonomnost, likovnu i sadržajnu zaokruženost na visokoj umjetničkoj razini. Tako se u izloženim djelima Bošnjak koncentrira na nekoliko motiva, scenu Raspeća (uglavnom bez prikaza križa ali položajem Kristovog tijela itekako uprisutnjenim, motiv Pieta te Isusov susret s majkom na Putu križa. Znanim ikonografskim rasponima Bošnjak pristupa osjetljivošću duhovne širine, videći u dramatskom svjetlo nebeskog.


Ovu odličnu izložbu svakako pogledajte do 8. siječnja 2024. Ulaz na izložbu je, da podsjetimo, besplatan.


Tekst priredio Tomislav Mrčić


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 10:33:23

Create Account