Ljepota lažnog sjaja, izložba krivotvorenih umjetnina otvorena u galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.6.2023. 10:17:27
Ljepota lažnog sjaja, izložba krivotvorenih umjetnina otvorena u galeriji ZIPS

Foto: Borko Samec,/Sesvete danas

Ako nam netko ponudi djelo nekog velikog majstora slikarstva za smješno male novce, primjerice tek za kojih stotinjak ili nekoliko stotina eura, tada možemo biti potpuno sigurni da se ne radi o originalu koji bi na slobodnom tržištu imao višestruko veću vrijednost.



Zgrada Muzeja Prigorja još je u procesu obnove, tako da je Galerija Kurija koja djeluje u sklopu Muzeja i ovoga puta izložbeni prostor potražila u adekvatnom ambijentu velike dvorane Zelenih i plavih Sesveta gdje je sinoć otvorena izložba naziva Ljepota lažnog sjaja. Radi se o gostovanju Muzeja policije iz Zagreba koji u svom fundusu ima na desetke zaplijenjenih falsifikata koji pokušavaju oponašati originale. 


Prilikom otvorenja uvodno se obratio tajnik udruge Zelene i plave Sesvete Radoslav Dumančić, o suradnji i gostovanju govorila je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle, o samoj izložbi više je govorio voditelj Muzeja Policije Nikša Jelovčić, a o krivotvorenju umjetnina, crnom tržištu tog segmenta i načinu dobivanja sredstava kojima je počinjeno kazneno djelo, odnosno samih umjetnina govorila je ravnateljica Muzeja policije Helena Jelinek Mareljić.



"Neke krivotvorine su napravljene vrlo vješto, čak umjetnički, dok ima pokušaja prijevare kao primjerice zaplijenjena slika Ivana Lackovića Croate, koja nije niti slika, nego reprint njegove slike izrezan iz kalendara, postavljen u ramu i ponuđen na prodaju kao original", rekla je Jelinek Mareljić upućujući nazočne kako se najbolje informirati i provjeriti prilikom kupnje umjetnine je li doista nešto original ili nije. Ono što i sami možemo zaključiti iz ponude krivotvorina jest da ako nam netko ponudi djelo nekog velikog autora za smješno male novce, primjerice tek za kojih stotinjak ili nekoliko stotina eura, tada možemo biti potpuno sigurni da se ne radi o originalu koji bi na slobodnom tržištu imao višestruko veću vrijednost.


Na izložbi izložena su djela nekih od najvećih hrvatskih majstora slikarstva, od Mencija Klementa Crnčića, velikog slikara s početka prošlog stoljeća, pa zatim slavnog Dalija, do naših velikana Berbera ili Bučana, Pulitike i Lipovca, ali i drugih.


U glazbenom dijelu otvorenja izložbe nastupile su profesorice Glazbene škole Zlatka Grgoševića.  Marija Žgela svirala je na gitari A. B. Mangore: Una Limosna Por  el Amor de Dios, a Viktoriia Kulykovska - gitara  i Marina Mijatović - klavir izvele su Volodymyr Karlash "Fantasy for Guitar and Piano".


Izložba ostaje otvorena do polovice srpnja.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 10:33:23

Create Account