Kukuruzni labirint kod Ivanić Grada

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 13.8.2022. 15:12:27
Kukuruzni labirint kod Ivanić Grada

Foto: TZ Ivanić Grad

Atrakcije od prirodnih materijala potiču razvoj održivog turizma a takva jedna, prvi posavski kukuruzni labirint „Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada otvara se u petak 19. kolovoza 2022. u 10 sati.Inspiracija za projekt su kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj.

 „Zahvaljujući kukuruznom labirintu na Dubrovčaku Lijevom na parceli Josipa Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada i na taj način pružiti dodatni turistički sadržaj i povod za posjet Ivanić-Gradu“, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović, te dodaje kako je motiv kukuruznog labirinta preuzet s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. 


Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine. Sam kukuruz je hrvatski proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek pod nazivom „Kulak“. Posjetitelji će tijekom obilaska saznati više informacija i o ovoj sorti kukuruza. 


Tijekom boravka u labirintu posjetitelji će moći istraživati zanimljivosti iz lokalne baštine odgovarajući na pitanja koja su postavljena na desetak tabli unutar labirinta poput „Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili „Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“. Zanimljivosti su pripremljene u Muzeju Ivanić-Grada.


Labirint će se moći posjetiti  tijekom tjedna uz najavu, a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.


Kukuruzni labirint bit će otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.) i kada će zasigurno velik dio posjetitelja rado posjetiti i kukuruzni labirint na Dubrovčaku Lijevom jer će biti posebno ukrašen bučama. 


Tijekom boravka na Posavini može se provozati skelom po Savi ili posjetiti neki od lokalnih OPG-ova.


Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera: Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi. Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.7.2024. 15:37:16

Create Account