Mladi na državnom natjecanju Hrvatskoga Crvenog križa u Sisku

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 11.5.2017. 11:14:53
Mladi na državnom natjecanju Hrvatskoga Crvenog križa u Sisku

Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Oko 250 mladih i njihovih mentora iz cijele zemlje sudjeluje na 21. državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa (HCK), koje se u Sisku održava od četvrtka do subote.


Natjecatelji će pokazati teoretska znanja o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskome Crvenom križu, međunarodnome humanitarnom pravu i ljudskim pravima, te praktička znanja u pružanju prve pomoći.

Cilj natjecanja je motivirati mlade za humanitarno djelovanje u zajednici i okupiti ih radi razmjene iskustava i ideja o radu mladih HCK-a. Natjecanje će se iskoristiti i za promociju aktivnosti Crvenog križa u Sisku.

Samo natjecanje će se održati u subotu od 11 sati na više lokacija u gradskom središtu, a proglašenje rezultata uz bakljadu i koncert grupe Pavel najavljeno je za 20 sati. Sudionici se očekuju u Sisku u četvrtak navečer, a bit će smješteni u Osnovnoj školi 22. lipnja. U petak će mladi razgledati Sisak, a uz sportske aktivnosti sudjelovat će i u brojnim radionicama. U 19,30 sati će se na sisačkoj pješačkoj zoni održat će se predstavljanje ekipa.


Međunarodni odbor Crvenoga križa osnovan je 1863., a u Hrvatskoj su 1878. osnovana pripomoćna društva i odbori, najprije u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu, koji su s vremenom prerasli u organizacije Crvenoga križa.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske osniva se 1991. Hrvatski Crveni križ kao nacionalno društvo, koje je u listopadu 1993. primljeno u članstvo Međunarodne federacije društava Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca. Sjedište je Nacionalnoga društva u Zagrebu, a djeluje u 110 općinskih i gradskih društava te 20 županijskih, a zagrebačko gradsko društvo ima i status županijskog.

Posebno se Hrvatski Crveni križ angažirao u Domovinskom ratu,  uz humanitarnu pomoći za mnogobrojne ratne stradalnike, organizirao je smještaj i psihološko-socijalnu pomoć za izbjeglice i prognanike. Služba traženja zauzela se u pronalaženju nestalih osoba, u povezivanju razdvojenih članova obitelji, u Nacionalnom programu identifikacije žrtava Domovinskog rata.

Služba dobrovoljnog davanja krvi djeluje od 1953., a podmladak Crvenoga križa osnovan je još 1922. Hrvatski Crveni križ od 1996. član je i Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi. 


Ovogodišnje Državno natjecanje mladih održava se u Tjednu Crvenoga križa, a diljem Lijepe naše vijore se zastave Hrvatskog Crvenog križa kao podsjetnik na organizaciju koja svakodnevno brine o najpotrebitijima, ali i kao znak zahvale svima onima koji podržavaju njihov rad.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.9.2023. 12:52:47

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account