Davali su krv, pridružio se i svećenik

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.6.2017. 9:16:16
Davali su krv, pridružio se i svećenik

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sesvetski Crveni križ održao jučer akciju dobrovoljnog darivanja krvi.


U Sesvetama se akcija dobrovoljnog darivanja krvi uobičajeno održava četvrtkom, no, kako je ovaj put bio blagdan Tijelova, tako je akcija prebačena za petak, dan na koji sesvetski darovatelji krvi nisu navikli, pa je možda i to uzrok nešto slabijeg odaziva od uobičajenog.

Ukupno se odazvala 41 osoba od kojih sedam nisu mogle dati krv, pa je tako prikupljeno 34 doze životno važne tekućine.  Ono što posebno valja istaknuti da je na jučerašnje davanje došlo nekoliko mladih po prvi puta dati krv i njima tajnik sesvetskog Crvenog križa Željko Turčić najtoplije zahvaljuje, jer to je, iako to možda nekome tako i ne djeluje, velika i snažna odluka doći po prvi puta dati krv.

No, neki nisu mogli dati krv, većinom mlade djevojke, jer pravilo je da najmanja težina darivatelja krvi mora biti od 50 do 55 kilograma, ovisno o konstituciji, što procjenjuje liječnik transfuzijske ekipe. Također, svaki darivatelj mora imati urednu količinu željeza u krvi, što se utvrđuje vrlo brzim i jednostavnim testom. No, djevojke koje ovoga puta nisu mogle dati krv, možda će imati priliku doći ponovo.

Ono što također treba posebno istaknuti, jest da se na akciju dobrovoljnog darivanja krvi odazvao sesvetski župnik vlč. Mario Migles inače do sad već darovatelj krvi.

"Darivanje krvi nešto je najplemenitije što čovjek može dati drugom čovjeku, svom bratu ili sestri u zdravstvenoj nevolji, pa je stoga prirodno da i svećenici koji smatraju to potrebnim i vlastitim primjerom pokažu svima da je dobro činiti dobro", rekao je na davanju krvi vlč. Migles, našalivši se pri tom rekavši da će sada tražiti slobodan dan na temelju darivanja krvi.

Od koga, pitali smo. "Od svog kapelana", nastavio je u šaljivom tonu župnik, pridruživši se i na taj način atmosferi koja vlada na svim dobrovoljnim davanjima krvi. Naravno da smo vlč. Miglesa i fotografirali prilikom davanja krvi, jedino ostaje žal što nismo pogodili trenutak kad su krv došli dati novi darivatelji da i njih snimimo.

Svojim primjerom bi bili najbolji poziv svim ostalim mladima da se pridruže već na slijedećem davanju velikoj humanoj porodici sesvetskih dobrovoljnih darovatelja krvi. Naredna akcija bit će za otprilike dva mjeseca.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account