Sharing is Caring: Kako Smanjiti Količinu Smeća u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.10.2023. 14:06:35
Sharing is Caring: Kako Smanjiti Količinu Smeća u Hrvatskoj

Foto: Promo

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, "Sharing is Caring" postaje moto koji potiče na razmišljanje o održivim načinima života i smanjenju otpada. 



U današnjem svijetu obilja i potrošačkog načina života, postaje sve važnije da razmotrimo kako možemo smanjiti količinu smeća koju  proizvodimo. U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, "Sharing is Caring" postaje moto koji potiče na razmišljanje o održivim načinima života i smanjenju otpada. Kroz dijeljenje i brigu o okolišu možemo postići pozitivan utjecaj na našu planetu i zajednicu.


Održivost i Dijeljenje u Hrvatskoj

Hrvatska je prepoznata po svojoj prirodnoj ljepoti, a njezini nacionalni parkovi i obala čine je popularnom turističkom destinacijom. Međutim, turizam također može značiti i veće količine smeća ako se ne postupa odgovorno. Dijeljenje resursa i briga o okolišu postaju ključni aspekti očuvanja te ljepote. 

Evo nekoliko načina kako Hrvati mogu smanjiti količinu smeća kroz dijeljenje:


1. Razmjena i Dijeljenje Stvari

Razmjena i dijeljenje stvari s prijateljima, obitelji i susjedima može smanjiti potrebu za kupnjom novih proizvoda. Na primjer, razmotrite organiziranje  "tržnice razmjene" u svojoj četvrti, gdje ljudi mogu donositi stvari koje više ne koriste, a drugi ih mogu preuzeti. Ovaj koncept potiče na korištenje postojećih resursa umjesto da se kupuju novi, često nepotrebni proizvodi. Također jedan od dobrih online primjera je svakako oglasnik Poklanjam vam koji potiče navedene vrijednosti.


2. Dijeljenje Prijevoza

Smanjenje emisija CO2 i prometnih gužvi može se postići kroz dijeljenje prijevoza. Hrvatska već ima odličnu mrežu javnog prijevoza, ali također možete razmotriti dijeljenje vožnje s kolegama ili susjedima. Carpooling i korištenje bicikala su održive alternative individualnom automobilizmu.


3. Dijeljenje Hrane

Hrvatska je poznata po bogatoj kulinarskoj tradiciji, ali također i za prekomjerne količine bacane hrane. Dijeljenje viška hrane s lokalnim bankama hrane ili susjedima može pomoći smanjiti količinu hrane koja završava kao otpad.


4. Korištenje staklenki i vrećica za višekratnu upotrebu

Korištenje staklenki i višekratnih vrećica umjesto jednokratnih plastičnih vrećica i ambalaže može značajno smanjiti količinu otpada. Hrvatska već ima određene zakonske norme koje zabranjuju jednokratne plastične vrećice i posude, što je korak u pravom smjeru prema smanjenju otpada.


5. Recikliranje i Odgovorno Odlaganje Otpada

Uz dijeljenje resursa, važno je i odgovorno se brinuti o otpadu. Hrvatske norme za recikliranje su usklađene s europskim standardima. No, važno je educirati se o tome kako ispravno odvajati otpad i koristiti lokalne reciklažne centre.


Što je recikliranje?

Recikliranje je proces pretvaranja otpada u nove proizvode kako bi se smanjila potreba za novom sirovinom. To uključuje prikupljanje, sortiranje i obradu materijala poput papira, stakla, metala i plastike kako bi se stvorili novi proizvodi ili sirovine. Ovaj proces pomaže smanjiti potrošnju prirodnih resursa, energetsku potrošnju i emisije stakleničkih plinova.


Zašto je recikliranje važno?

Očuvanje prirodnih resursa: Recikliranje pomaže očuvati dragocjene prirodne resurse poput šuma, rude i nafte. Na primjer, recikliranjem papira spašavamo drveće koje bi inače bilo posječeno radi proizvodnje papira.

Smanjenje otpada: Recikliranje smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima, čime se smanjuju troškovi upravljanja otpadom i negativni učinci na okoliš.

Energetska učinkovitost: Proizvodnja novih proizvoda od recikliranih materijala obično zahtijeva manje energije od proizvodnje proizvoda iz sirovih materijala. To doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova. 

Uzorak dobrog dijeljenja i brige o okolišu postavljen od strane pojedinaca i zajednica može imati snažan pozitivan utjecaj na Hrvatsku i svijet u cjelini."Sharing is Caring" postaje više od slogana; to postaje način života koji nas obvezuje na bolju budućnost. Svi mi, kao građani Hrvatske, imamo odgovornost prema okolišu i budućim generacijama, a dijeljenje resursa i smanjenje otpada su koraci u pravom smjeru.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account