Na ovoj će parceli u Resniku grad Zagreb izgraditi centar za gospodarenje otpadom, kreće se s procedurom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.1.2024. 15:36:29
Na ovoj će parceli  u Resniku grad Zagreb izgraditi centar za gospodarenje otpadom, kreće se s procedurom

Foto: Mapa - Državna geodetska uprava

Unatoč snažnom protivljenju mnogih grupacija, gradska vlast donijela je očito neopozivu odluku.



Na gradskoj parceli površine 13 hektara na području naselja Resnik grad će izgraditi centar za gospodarenje otpadom, te se u tom pravcu pokreće procedura, izvjestili su danas iz gradske uprave čije priopćenje prenosimo u cijelosti:


"Sutra (utorak, 16.1.2024.) će u proceduru za sljedeću sjednicu Gradske skupštine biti upućen sažetak studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku koji će Zagrebu omogućiti da prema suvremenim standardima, bez ugroze za zdravlje i kvalitetu života stanovnika Resnika, zaprima i obrađuje miješani komunalni otpad, biootpad i suhe reciklate (papir, plastika, metal).


“Kao što sam već rekao, Zagreb više nikoga neće čekati. Prema ovoj studiji Zagreb može 2028. godine izgraditi i pustiti u rad postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), i to postrojenje nove generacije, kakva se već grade u drugim županijama u Hrvatskoj”, izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. “Radi se o potpuno zatvorenom postrojenju bez neugodnih mirisa ili štetnih emisija u okoliš koje koristi trenutno najbolje raspoložive tehnologije u EU.”


“Pred Gradsku skupštinu iznosimo sažetak studije iako nismo na to obavezni, jer želimo da Gradska skupština sudjeluje u donošenju odluke koja je u Zagrebu odavno trebala biti donesena, ali je nitko nije imao hrabrosti donijeti. Svakoga tko će nas opstruirati u tome makar i jedan dan, javno ću prokazivati”, dodao je gradonačelnik Grada Zagreba. 


Grad Zagreb upućuje materijale za studiju izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom - Zagreb u Gradsku skupštinu, uoči sjednice koja će se održati 25. siječnja. Studija izvodljivosti izrađena je za jedinstveno postrojenje u Resniku u koje će ulaziti miješani komunalni otpad te u kućanstvima odvojeni biootpad i suhi reciklanti (papir, plastika i metal). Jedinstveno postrojenje uključuje postrojenje za obradu miješanog otpada te sortirnicu i kompostanu. Ukupni trošak investicije je oko 140 milijuna eura, ovisno o korištenom tehnološkom rješenju, a okvirni rok izgradnje i puštanja u rad je 2028. godina.


“Već je sada jasno da se Jakuševec mora što prije zatvoriti. Stoga smo Zagrebačkoj županiji ponudili da preuzme miješani komunalni otpad iz Zagreba u sljedeće četiri godine, a zauzvrat bi Zagreb preuzeo cjelokupni trošak izgradnje postrojenja u Resniku, i prihvatio miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije u novo postrojenje koje će raditi barem 30 godina”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Inicijalni odgovor Zagrebačke županije je da službeni podaci nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2028., koji je donijela Vlada Republike Hrvatske prije samo sedam mjeseci, nisu točni. Prema podacima iz nacionalnog Plana, u toj županiji ima još oko 1.67 milijuna tona kapaciteta odlaganja, dok Zagrebačka županija tvrdi da su stvarni kapaciteti barem 10 puta manji.


“Tu imamo očiti apsurd, jer ako Zagrebačka županija govori istinu, onda je nacionalni Plan besmislen dokument s netočnim podacima. Zato tražim od Zagrebačke županije, Vlade i resornog ministarstva da utvrde koji su stvarni potencijali za odlaganje miješanog komunalnog otpada u Zagrebačkoj županiji. Smatramo da je što skorije zatvaranje Jakuševca pitanje od nacionalne važnosti”, zaključio je gradonačelnik Tomašević".


Na mapi je označena parcela na kojoj će biti izgrađen spomenuti centar.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account