Grad objavio poziv za naknadu troškova ugradnje bokseva u višestambenim zgradama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.1.2024. 11:53:41
Grad objavio poziv za naknadu troškova ugradnje bokseva u višestambenim zgradama

Foto: Grad Zagreb - vizual

Grad Zagreb objavio je jučer Javni poziv za naknadu troškova suvlasnicima višestambenih zgrada za ugradnju bokseva.



Glavni cilj novog modela sakupljanja komunalnog otpada koji je u Zagrebu uveden u listopadu 2022. je povećanje odvajanja otpada i ostvarivanje kružne ekonomije. Odvajanje frakcija otpada na kućnom pragu zahtijeva prilagodbu infrastrukture kako bi građanima olakšali odvajanje, te je stoga Grad Zagreb u proračunu za 2024. godinu preuzeo financiranje sve potrebne prilagodbe i izgradnje infrastrukture - bokseva, polupodzemnih i podzemnih spremnika.


S obzirom da su tijekom 2023. godine suvlasnici višestambenih zgrada o vlastitom trošku ugradili stotinjak bokseva, Gradska skupština je u prosincu 2023. donijela Odluku o nadoknadi troškova nastalih zbog prilagodbe novom modelu sakupljanja komunalnog otpada, kojom Grad Zagreb preuzima troškove izgradnje boksova za vlasnike višestambenih zgrada.


Slijedom navedene odluke, danas je na web stranicama Grada Zagreba objavljen Javni poziv za dostavu dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta (link). Pravo na nadoknadu troškova imaju suvlasnici višestambenih zgrada na području Grada Zagreba koji su nakon 8. ožujka 2022. imali ili će u 2024. g. imati troškove vezane uz izgradnju boksa, zatvaranje postojećeg boksa ili zatvaranje vrata smetlarnika, te ugradnju master cilindara/ključa ili šifrarnika na boks ili na smetlarnik i prilagodbu vrata za šifrarnik.


Javnim pozivom se također pobliže određuju uvjeti, visine refundacije i sam način podnošenja zahtjeva. Zahtjevi se mogu podnijeti do 31. prosinca 2024., što znači da Grad Zagreb preuzima obavezu refundacije ovih troškova do kraja ove godine. Pozivamo stoga sve suvlasnike višestambenih zgrada u Zagrebu da se što prije odazovu javnom pozivu i osiguraju refundaciju troškova.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account