Radi izgradnje CGO-a na Žitnjaku, Grad raskida odnos sa Zagrebačkim otpadnim vodama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.1.2024. 16:24:51
Radi izgradnje CGO-a na Žitnjaku, Grad raskida odnos sa Zagrebačkim otpadnim vodama

Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb pokreće raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda kako bi nesmetano na toj parceli izgradio Centar za gospodarenjem otpadom.


Centar za gospodarenje otpadom ipak nije smješten u Resniku što svi uporno trube (možda bi trebali pogledati mapu teritorijalne podjele Zagreba), nego na području Mjesnog odbora Žitnjak, na parceli koju znatnim dijelom koncesijski zauzima tvrtka Zagrebačke otpadne vode, a kojoj će sada Grad Zagreb poništiti koncesijski ugovor.  O tome prenosimo priopćenje iz Ureda gradonačelnika:


"Danas će u proceduru za sljedeću sjednicu Gradske skupštine biti upućen prijedlog za raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda Grada Zagreba. Ugovorom koji je sklopljen 2000. godine između Grada Zagreba i privatne tvrtke Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o. (ZOV) predviđa se trajanje koncesije do kraja 2028. godine no isti će biti raskinut već ove godine. Naime, jučer predstavljeni plan izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) predviđa izgradnju postrojenja u Resniku na zemljištu koje je pod koncesijom zajedno s pročistačem otpadnih voda. Zbog navedene koncesije, Grad Zagreb bi za bilo kakvu izgradnju postrojenja za otpad ili vodu na lokaciji u Resniku morao tražiti suglasnost koncesionara.


“Grad Zagreb više nikoga neće čekati. Izgradit ćemo CGO u Resniku i zatvoriti Jakuševec. Samo upravljanje pročistačem od strane koncesionara je bilo korektno, ali nismo bili zadovoljni suradnjom s njima oko korištenja tog zemljišta za otpad ili neke druge namjene. Kako bi izbjegli bilo kakvo usporavanje razvoja izgradnje CGO-a, pokrećemo raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda. Bilo kakvo usporavanje daljnjih procesa oko izgradnje CGO-a jednostavno ne dolazi u obzir”, izjavio je gradonačelnik Tomašević.


Grad Zagreb je angažirao pravne i financijske međunarodne stručnjake kako bi istražio mogućnost raskida ugovora. Prema analizi koju smo naručili, raskid ugovora o koncesiji je ne samo moguć, već donosi tri ključne koristi za Grad Zagreb.


Prvo, Grad Zagreb dolazi u posjed zemljišta nakon 6 mjeseci od raskida ugovora, što omogućuje slobodan pristup zemljištu za izgradnju CGO-a bez daljnje suglasnosti koncesionara.


Drugo, preuzimanjem same tvrtke i pročistača olakšavamo proces izgradnje trećeg stupnja pročistača i prijavu na EU projekt vrijedan oko 320 milijuna eura, kojim ćemo dalje razviti mrežu vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu. Naime, treći stupanj pročišćavanja komunalnih otpadnih voda nije moguće financirati iz EU fondova ukoliko pročistačem upravlja privatni koncesionar.


Treće, financijska analiza ukazuje da bi raskid ugovora trebao koštati manje od ostanka u koncesiji. Radi se o iznosu od 420 milijuna eura koji bi Grad Zagreb, kroz proračun i kroz račune za vodu koje građani plaćaju ViO-u, isplatio ZOV-u u idućih 5 godina za upravljanje pročistačem, odnosno do kraja 2028. godine kako je predviđeno dosadašnjim ugovorom.


Nakon odluke Gradske skupštine, slijedi proces preuzimanja građevine pročistača, što će trajati 6 mjeseci. Grad Zagreb će također pokušati dogovoriti zajedničkog stručnjaka i cijenu raskida ugovora sa ZOV-om. Ukoliko se oko toga ne postigne dogovor, slijedi proces arbitraže.


“Za razumijevanje ovog ugovora o koncesiji, u ovom trenutku ZOV je već ostvario znatan financijski povrat od tog ugovora. Dioničari ZOV-a unovčili su više od 250 milijuna eura dividende” rekao je gradonačelnik. “Raskidanje ovako velikog ugovora svakako je odluka koju nismo lako donijeli, ali izabrani smo da donosimo teške odluke koje su u interesu Grada Zagreba, a za koje treba i hrabrosti i odgovornosti”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account