U okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” u Zelini sadili sadnice stabala Javora mliječa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.2.2023. 11:04:38
U okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja”  u  Zelini sadili sadnice stabala Javora mliječa

Foto: TZG SVIZ

Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline financirala je nabavku novih sadnica. U suradnji s Gradom Sveti Ivan Zelina i tvrtkom Beton Koritnik 21.2.2023. posađeno je ukupno 16 novih sadnica stabala javora mliječa (Acer plantanodies L.) uz park ŠRC-a Sveti Ivan Zelina.



Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”).


Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji su raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica stabala  koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.


„Sukladno navedenoj Odluci, Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline financirala je nabavku novih sadnica. U suradnji s Gradom Sveti Ivan Zelina i tvrtkom Beton Koritnik 21.2.2023. posađeno je ukupno 16 novih sadnica stabala javora mliječa (Acer plantanodies L.) uz park ŠRC-a Sveti Ivan Zelina  gdje se nalazi novi pumptrack poligon, višenamjenski sportski centar, dječje igralište, košarkaško, nogometno i hokej igralište te teren za odbojku na pijesku. Grad Sveti Ivan Zelina financirao je sadnju i kolčenje stabala, a dobavljač tvrtka Beton Koritnik donirao je razliku u visini stabala kako bi već u startu imali višlja stabla. Sva stabla su umjesto minimalnih 1,40 m sada visine između 4 i 5 metara. 


Zelinske komunalije redovno će održavati posađene sadnice stabala. Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline podržava projekte održivog razvoja te se vrlo rado uključila ovaj projekt oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja ugljikovog otiska, a želja nam je nastaviti sa projektom i slijedećih godina, te se nadamo da će se uključiti i šira lokalna zajednica. Sve sadnice označene su oznakom održivosti hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia  naturally yours te su unesene u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree“  – rekla nam je direktorica TZG Sv. Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account