Manifestacija Bartolovo očekuje vas u Zelini ovog četvrtka u obližnjim vinogradima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.8.2023. 16:39:40
Manifestacija Bartolovo očekuje vas u Zelini ovog četvrtka u obližnjim vinogradima

Foto: TZSVIZ

Zelina je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se još uvijek obilježava Bartolovo, običaj postavljanja klopoteca u vinograde.Blagdan sv. Bartola, jednog od šest zapovjedanih vinskih svetaca bit će ove godine, kako je to i obićaj, baš na njegov spomendan, 24. kolovoza u vinogradima ponad Kalinja od 16,30.


Pozivamo Vas na Bartolovo, jedan od  lijepih vinogradarskih običaja koji se slavi na dan Svetog Bartola  - 24. kolovoza, nadnevak kad se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati škorce (čvorke) i nagovijestiti da se bliži berba. Tada se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta valja već i bačve isprazniti) proslavlja u vinogradu.


Udruga vinogradara i vinara „Brina“ u suradnji sa TZ Grada Svetog Ivana Zeline, organizira  proslavu na bregu Belavine, iznad Kalinja, 24.kolovoza.


Nakon dobrodošlice gostima uz prigodnu zdravicu domaćina, Udruga „Brina“ među svojim članovima bira VINCILIRA i PUDARA na godinu dana, do slijedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu pokazal najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti“ i tak čuval naše gorice. Postavlja se klopotec i strašilo, župnik blagoslovi vinograd te na kraju pudar „pušta“ klopotec u rad i ruži z drvenu čegrtaljku.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2024. 13:32:13

Create Account