Ženski vikend u Delnicama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.2.2022. 9:40:29
Ženski vikend u Delnicama

Foto: Nikola Zoko

U najvišem gradu u Hrvatskoj, u Delnicama u Gorskom kotaru, blizu mora i u gorju, pored skijališta Platak organiziran je "Ženski vikend". Skijanje, ženske radionice, fina hrana, vina i likeri,  sadržaj je 12.  Women’s days by modniALMAnah vikenda,  kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.Popovićev mlin star 86 godina, u središtu Delnica, u njegovoj glavnoj ulici  bio je prva stanica ovog vikend putovanja. Njegova unutrašnjost potpuno je sačuvana , pa je prolazak kroz unutrašnjost bilo lijepo povijesno putovanje o pothvatu bračnog para Francike i Josipa Mihalčić, koji su se vratili iz Amerike u rodne Delnice kako bi sagradili ovaj mlin.

 Za prvu radionicu, ‘Kako napraviti zdrav kruh’, za gastro blogericu "Priče jedne kuhače" Marinu Obradović, brašno je stiglo iz susjedne županije, točnije iz Karlovca. Kvaliteta različitih vrsta brašna Karla, tvornice Žitoproizvod, za Marinu Obradović  bila su  inspiracija pa je grupi podijelila različite zadatke s Karla brašnom, a sebi je namijenila pirovo kako bi napravila kruholač,  ukusan pirov kruh sa sušenim rajčicama i dvije vrste češnjaka.

Subotnje jutro počelo je na Petehovcu, planinarskom domu iznad Delnica, mjestu gdje se za sunčanih dana, kakav je bio te subote vidi ‘magična četvorka’ – NP Risnjak te planine Triglav, slovenski Snežnik i Kamniško Savinjske Alpe. Nakon uživanja u jutru na ‘planini’, vesela ženska ekipa krenula je prema Platku – popularnoj goranskoj planini koja skijašima pruža  skijanje s pogledom na more, posebno otok Cres, a onima koji ne skijaju  turističku rutu kojom se laganom šetnjom može popeti do vidikovca Radeševo. I grupa skijaša i grupa planinara na najvišem vrhu Platka, Boombar likerima nazdravili su lijepom sunčanom danu .

Nakon cijelog dana ‘na snijegu’  večera je bila na Petehovcu. Što se te večeri našlo na stolu? Juha od gljiva ubranih u Gorskom kotaru uz što se savršeno uklopila netipična graševina Enosophije, bijelo vino Trs No.5 iz berbe 2020., koje je dobilo to ime zato što se graševina, kao najzastupljenija sorta, nalazi na svakom petom trsu hrvatskih vinograda. Putem mobilne aplikacije s etikete Trsa No. 5 može se očitati posebno skladana glazba koja, kako kažu, poboljšava okus vina.

Uz lovački gulaš od jelena ili vepra (prema izboru), Enosophijini prezenteri Marko Jovanović i Hrvoje Sarić na originalan su način poslužili Frankovku Miraz 2018, bogato i moćno vino, odnjegovano u bačvama od slavonskog hrasta što mu daje poseban šarm i privlačnost.


Nedjeljno jutro iskorišteno je za dvije  radionice posvećene zdravom  životu. Prva radionica bavila se zdravljem kroz crijeva kao organa  pokretača našeg kompletnog organizma.Na predavanju koje održala  direktorica tvrtke Proimmuna, Ružica Matić, među ostalim je rečeno  kako je upravo crijevo imunološko središte u kojem se obavlja, kako je slikovito navedeno, obuka mikroorganizma s ciljem njihovog učenja razlikovanja prijateljski i neprijateljski raspoloženih potencijalnih napadača. Osim toga, dodala je kako se u crijevu  stvara 90% hormona sreće – serotonina, pa se ne govori uzalud o ovom organu kao o ‘trbušnom mozgu’.

Kad smo sretni i zaljubljeni, osjećamo leptiriće u trbuhu, a sreća se vidi po sjaju u očima i  osmijehu. 

Kako bi osmjeh bio zdrav i lijep, stomatologinja dr. Sandra Petaros Sikirić uzela je u ruke Curaprox četkicu i pokazala kako na ispravan način održavati higijenu zubiju i usne šupljine.

I na ovoj se radionici učilo da se zubi se nikad ne peru kad su čeljusti spojene a prilikom četkanja ne smije se pritisnuti kako bi se deformirala četkica. Četkicu je najbolje držati kao olovku, a pasta za zube se ne smije pjeniti.

Boravak u Delnicama i Primorsko goranskoj županiji završio je uz  Jelenu Holenko (Lynx and Fox) koja je cijelu grupu povela u razgled Delnica. Nevjerojatno je bilo vidjeti koliko je u ovom pitoresknom gradiću u srcu Gorskog kotara jak sportski život. Za njega je zadužen Goranski sportski centar koji svakodnevno privlači Delničane. Jelena Holenko  je otkrila kako se u ovom gradu svako dijete bavi nekim sportom, a na klizaljkama, u bazenu, na boćalištu se vide i stariji građani.Tijekom razgleda Delnica, Jelena Holenko je otkrila kako je 2018.godine palo  182 cm snijega i pokazala u centru grada mjesto za poljupce, upoznala grupu s Crnoluškim karnevalskim pokladnim zvončarom Pesnikom koji tjera zimu, ali i otkrila ljepote susjednog Broda na Kupi.

Viseći most po rijeci Kupici čiju vodu piju Gorani, Vilinski gaj kao mjesto gdje se rijeka Kupica ulijeva u Kupu ali i muzej Kaštel Zrinski samo su neka mjesta koja valja posjetiti.

Vikendu žene nazdravilo se u kultnoj destileriji rakije Kuća prirode Kotač u Lokvama u kojoj je Vid Arbanas, ispričao priču o tome kako se pije aperitiv, a kako digestive tijekom obroka. Predstavio je svoju, zlatom nagrađenu, zvijezdu destilerije Papru rakiju od 14 goranskih trava i 4 vrste goranskog korijenja u rakiji od muškatnog grožđa.


 Foto: Nikola Zoko


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.7.2024. 13:17:10

Create Account