Cvjetna rapsodija Štefice Koši Jakopović otvorena u Muzeju Prigorja.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.5.2022. 12:20:23
Cvjetna rapsodija Štefice Koši Jakopović otvorena u Muzeju Prigorja.

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Velebna izložba likovnih radova Štefice Koši Jakopović otvorena je u petak navečer u galeriji Muzeja Prigorja.




Štefica Koši Jakopović, po rođenju Zagorka, gotovo cijeli svoj radni vijek provela je u Sesvetama, a umirovljeničke živote živi u negdašnjoj vikendici, danas svom domu u Korniću na okotu Krku. Kao diplomirani defektolog radila je mnogo godina svoj posao u negdašnjem Sljemenu, gdje se počela baviti i društvenim radom, pa je tako završila i u politici u ondašnjem čelništvu općinskog političkog vodstva Sesveta. Međutim, cijeli svoj život, od mladosti koketira s umjetnošću, bilo da se radi o pisanju proze, bilo o slikanju.


"Ne mogu odvojiti prozu od slikanja. Do sad sam napisala petnaest novela i mnogo drugih radova, a koliko sam naslikala likovnih radova na raznovrsnim podlogama, to nitko ne zna, možda na tisuće", kazala je na otvorenju Štefica, kako ju svi zovu, odnosno baka Štefica kako joj se obraća mlada generacija. 


A doista mnogobrojnoj publici na otvorenju kakvo baš  ne viđamo često u Sesvetama, niti po bogatstvu opusa, ljepoti radova, koncepciji postava ili brojnosti nazočnih, obratila se Irena Vidošević u ime Muzeja Prigorja, te povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek, autorica predgovora kataloga izložbe, te uvodničarka na otvorenju, koja je naglasila svu tu ljepotu radova najdražeg Štefičinog motiva, cvijeća, a čija izložba s pravom nosi naziv rapsodija.


Štefica slika na svim podlogama koje joj dođu pod ruku, međutim najdraži su joj uporabno staklo, drvo i crijep. Na sinoćnjoj je izložbi tako izloženo rekordnih 563 predmeta izloženih bilo kao samostalni rad, bilo kao dio cjelovitog vizualiteta, a takvo što teško da će se u sesvetskoj muzejskoj instituciji uskoro ponoviti.


Sinoćnje otvorenje su začinili članovi KUD-a Dragutin Domjanić iz Vugrovca, društva kojem je Štefica Koši Jakopović sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila na čelu kao dugogodišnja tajnica. 


Sesvećanka srcem i dušom, umjetnica i dalje sniva svoju cvjetnu rapsodiju i na radost mnogih ljubitelja umjetnosti uporno i vješto ju prenosi kistom na podlogu koja joj se u tom trenutku nađe pod rukom.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account