Održana Vugrovečka likovna kolonija i predstavljena knjiga pjesama Mirjane Roklicer Zajni učenaš

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.10.2023. 15:03:47
Održana Vugrovečka likovna kolonija i predstavljena knjiga pjesama Mirjane Roklicer Zajni učenaš

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Na svečanom otvorenju predstavljeni s umjetnici i njihovi radovi, a ujedno je promovirana knjiga pjesama Zajni učenaš sesvetske pjesnikinje MIrjane Roklicer. 




Prigodnim otvorenjem u Staroj školi u Vugrovcu završena je trodnevna likovna kolonija koja je ove godine obnovljena nakon tri godine pauze radi pandemije i potresa. 


Likovna kolonija bila je ranije dijelom dobro znane manifestacije Vugrovečko Miholje za čiju obnovu još nisu stvoreni svi preduvjeti, možda na godinu, ali u manjem obimu negoli ranije, no, kolonija je vraćena na stari put i upisano joj je 14. izdanje. 


Manifestacija se veže uz blagdan sv. Mihovila, zaštitnika Vugrovca. Petnaestak akademskih umjetnika sudjelovalo je na koloniji koja je iznjedrila vrlo zanimljive radove, a koji su izloženi u društvenom domu, odnosno Staroj školi kako Vugrovčani nazivaju taj mjesni prostor koji doista nekada davno i jest bio škola, a Vugrovec je imao prvu  školu u današnjim granicama gradske četvrti. Današnja zgrada seže na početak 19 stoljeća, pa iako je osamdesetih godina bila rekonstruirana u društveni dom, potres ju je jako oštetio i obnova je potrajala.


Voditeljica kolonije ove je godine bila zagrebačka akademska slikarica Ana Jakić Divković koja je većinu godina od pokretanja kolonije i sama bila njenom sudionicom. Međunarodni karakter ovoj koloniji dali su umjetnici iz Vojvodine okupljeni u udruzi Croart i to uglavnom iz Subotice. Uz mlade Anu NIšić i Janu Kujunđić vojvođansku trojku činio je iskusan umjetnik Kristijan Sekulić koji je na uvodnom predstavljanju zahvalio organizatorima, KUD-u Dragutin Domjanić na pozivu, čemu dodajemo podatak da Croart već je dugi niz godina bio sa svojim članovima sudionikom ove manifestacije.


Uz predstavljanje umjetnika i same kolonije, ujedno je održana još jedan umjetnički događaj, ovog puta iz književnosti. Predstavljena je knjiga sesvetske pjesnikinje Mirjane Roklicer Zajni učenaš, knjiga poezije čije je pojedine pjesme govorila sama autorica. Knjiga je pisana njenim rodnim izričajem iz Planine Donje, a samu pjesnikinju je predstavila predsjednika KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec Jasna Židak, dok je o izdanju knjige govorio u ime sponzora Udruženja obrtnika Sesvete njihov predsjednik Darko Židak.


U prigodnom glazbenom i folklornom dijelu programa  sudjelovali su mladi članovi KUD-a Dragutin Domjanić kao i zbor Eko-etno udruge Prigorske sem gore list koja djeluje u okviru vugrovečkog KUD-a.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 17:07:18

Create Account