Originali ilustracija basne Priča o ptici rugalici u Knjižnici Dubec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.6.2021. 13:46:41
Originali ilustracija basne Priča o ptici rugalici u Knjižnici Dubec

Foto: Knjižnica Dubec

Originali ilustracija autorice Ivane Pipal za basnu Priča o ptici rugalici autorice Ljerke Rebić, izloženi su u Knjižnici Dubec.



Serija ilustracija autorice Ivane Pipal predstavlja priču o Ptici Rugalici, papigi Ari koja se nakon bijega iz zoološkog vrta upušta u šumsku avanturu u kojoj će po prvi puta vidjeti i upoznati razne životinje. Isprva ohola i samoljubiva, papiga nema razumijevanja za drugačije od sebe, sve dok ne upozna nekoga tko će je naučiti važnu lekciju.


Priča o Ptici Rugalici, autorice Ljerke Rebrović, klasična je basna koja nosi jednostavnu, ali uvijek aktualnu i potrebnu pouku o tome koliko je važno razumjeti i prihvaćati različitosti drugih. Ivana Pipal kroz ilustraciju smješta simpatične i izražajne životinjske likove iz ove priče u divno oslikani šumski krajolik, te kompozicijom režira odnose između životinja koja doprinosi vizualnom pričanju priče.


O autorici:

Ivana Pipal (Zagreb, 1990.), vizualna umjetnica, diplomirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Najčešće se izražava ilustracijom kroz umjetničke i dječje knjige, animacijom i filmom. Za svoju prvu autorsku ilustriranu knjigu “Priča o teti Mandi” nagrađena je poticajem Grada Zagreba za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva u 2013. godini. Nakon što je sudjelovala na izložbi ilustracija na Sajmu dječje knjige u Bologni, 2018. godine objavljuje ilustriranu knjigu za djecu “Žuti grad, Plavi grad” prema priči njene majke, Ljerke Rebrović, na 6 jezika (francuski, talijanski, kineski, turski, hrvatski, mandarinski kineski). Knjiga biva uvrštena u katalog White Ravens (međunarodni katalog najboljih knjiga za djecu, 2017), te je finalist nagrade Ovca u kutiji u dvije kategorije.


Jedna je od članica ženskog umjetničkog kolektiva Ljubavnice. Režirala je i animirala nekoliko kratkih filmova (2018. “Kartoline”serijal HRT; 2020. “Mikrokazeta, najmanja kazeta koju sam ikada vidio” korežiser Igor Bezinović), a trenutno radi na animiranom filmu “Fačuk” u suradnji s režiserkom Maidom Srabović i slikarom Stipanom Tadićem. Redovito izlaže svoje radove kroz samostalne i grupne izložbe. U 2020. godini dobiva posebno priznanje Biennala ilustracije u Zagrebu, te MSU nagradu Salona Mladih, a u 2021. predstavlja novu slikovnicu naziva “Ptica rugalica” i umjetničke asocijativne karte “Emocije i stanja” inspirirane psihoterapijskim praksama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account