Na Jutru poezije u Knjižnici: Glasovi književnog petka Vesne Parun sudjelovao i Muzej Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.5.2023. 15:50:14
Na Jutru poezije u Knjižnici: Glasovi književnog petka Vesne Parun sudjelovao i Muzej Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja bio je aktivni sudionik Jutra poezije u Knjižnici Božidara Adžije, a o izložbi Fanatik istine govorila je i ravnateljica Muzeja Morena Želle.



Vesna Parun, hrvatska književnica i prevoditeljica (1922. – 2010.), među pokretačima je književne tribine JUTRO POEZIJE, najstarije poetske tribine koja se održava do danas, a koju su uz nju pokrenuli 1964. godine Gustav Krklec, Vjekoslav Majer, Salih Alić, Berislav Nikpalj. Tribinu su nastavili voditi, između ostalih, Saša Meršinjak, Ružica Orešković, Robert Roklicer itd., a trenutačno je vodi Željko Buklijaš. 


Javnosti je Vesna Parun poznata po životu koji je vodila na margini hrvatskih književnih društava, premda je najprevođenija hrvatska pjesnikinja i pripada joj veliko poglavlje suvremenoga pjesništva. I sama je prevodila, osobito bugarske pjesnike jer su je životne okolnosti vezivale uz Bugarsku - istaknula je Milkica Ursa iz Knjižnice Božidara Adžije koja je organizirala i moderirala tribinu.


Na Književnom petku u Radničkom domu 1966. godine Vesna Parun održala je predavanje na temu „Veče bugarske poezije“ o poslijeratnim bugarskim pjesnicima i govorila o sličnosti i razlikama ta dva srodna jezika. Danas, 57 godina kasnije tog se vremena prisjetio i sudionik tadašnje tribine, književnik i prevoditelj Mate Maras, a poslušao se i dio snimke iz digitalizirane arhivske građe Književnog petka, koja se u cijelosti može preslušati isključivo u knjižnici Božidara Adžije. Gospodin Maras odao je i nekoliko malih prevoditeljskih tajni. Nekoliko crtica iz dugogodišnjeg druženja s Vesnom Parun podijelio je i Branko Pejnović, njen prijatelj i autor nekoliko dragocjenih audio i video zapisa o najvećoj ("NE velikoj! Pokažite mi veću!") hrvatskoj pjesnikinji XX. stoljeća. Posljednji pogledajte na Youtube kanalu Hrvatskog državnog arhiva.


O nastanku, postavljanju i gostovanju izložbe „Fanatik istine : Vesna Parun u NR Bugarskoj 1962. - 1967.“ govorile su ravnateljica Muzeja Prigorja, Morena Želja Želle i Ksenija Banović, književna prevoditeljica s bugarskog jezika i knjižničarka, koje su postavile izložbu u prosincu 2022. godine u sofijskome Nacionalnom muzeju literature "Nikola Vapcarov" u povodu stogodišnjice rođenja Vesne Parun.


Učenici Klasične gimnazije govorili su o trogodišnjem Erasmus projektu KA2 - Virtualna šetnja Europom (Virtual Stroll Across Europe -VISA EU), koji se provodi s partnerskim srednjim školama SWITCH "Sv. Kliment Ohridski" iz Sofije, Bugarska; Bernaldo de Quirós, Mieres, Španjolska; Ekpedeftiria P. Vassiliadi, Solun, Grčka te nevladinom organizacijom Roes Cooperativa iz Atene, pod vodstvom profesorice Gordane Makar, u kojemu snimaju film o Vesni Parun, a recitirali su i odabrane pjesme iz zbirke Vesne Parun posvećene Bugarskoj "Vjetar Trakije". Time je simbolično obilježen i Dan bugarske prosvjete i kulture te slavenske pismenosti (dan svete braće Ćirila i Metoda, utemeljitelja slavenske pismenosti).


Zanimljiv je podatak da se broj posudbi knjiga Vesne Parun u Knjižnici Božidara Adžije u prošloj (Njenoj jubilarnoj) godini, kada se češće spominjala, povećao 4 puta!


Članak je u ime Muzeja Prigorja pripremio Tomislav Mrčić


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account