Predstavljena monografija Marine Baričević "Robert Baća"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.9.2022. 10:12:16
Predstavljena monografija Marine Baričević "Robert Baća"

Foto: Jasna Sruk Vlah

Četverojezična monografiju likovne kritičarke Marine Baričević "Robert Baća" o našem velikom zagrebačkom i sesvetskom umjetniku na hrvatskom, engleskom, japanskom i kineskom jeziku predstavljena je sinoć u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.




Monografiju su predstavile povjesničarke umjetnosti Ariana Kralj i Nevenka Šarčević.  Ariana Kralj je podsjetila na doprinos autorice ove monografije, likovne kritičarke i povjesničarke umjetnosti Marine Baričević preminule ovog lipnja u 81. godini života, u promociji hrvatskih keramičara.


Nevenke Šarčević rekla je da je Robert Baća ostavio dubok trag u hrvatskom kiparstvu birajući forme koje dovode do temeljnog oblika te da je vodio  računa o elementarnosti. 


Robert Baća je bio pravi uglađeni zagrebački gospodin koji je značajni dio svog života živio i radio u Gorancu, a stalno je surađivao i s Muzejom Prigorja gdje je jedno vrijeme bio član Savjeta Galerije Muzeja Prigorja. 


Robert Baća  rođen je u Zagrebu 1949., preminuo  u Gorancu prije tri godine u kolovozu 2019. Prvi put je izlagao 1967. na zajedničkoj izložbi u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu.  Školu primijenjene umjetnosti, odjel keramičkih tehnika, u klasi prof. Slavka Barlovića završava 1969., a 1974. diplomira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ivana Sabolića. Iste godine postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. 1976. postaje članom Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske i Zajednice umjetnika Hrvatske te od tada živi i djeluje kao samostalni, profesionalni likovni umjetnik. 1978. završio je postdiplomski studij kiparstva u Majstorskoj radionici prof. Antuna Augustinčića u Zagrebu. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Samoboru, Sesvetama, Sisku, Zürichu i Lichtensteinu.


Keramika i kiparstvo komorne forme i dojmljive izražajnosti glavne su odlike Baćine zrele umjetnosti, a tomu se pridružuju slike u tehnici pastela komornog ugođaja i morski prizori, navodi u monografijie Baričević.

Monografiju je objavio zagrebački nakladnik In. Tri.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account