Na Valentinovo u Gimnaziju Sesvete stigli učenici sa svih strana Europe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.2.2024. 11:13:38
Na Valentinovo u Gimnaziju Sesvete stigli učenici sa svih strana Europe

Foto: Gimnazija Sesvete

U sklopu Erasmus + projekta Medijska i informacijska pismenost: naučiti kritički razmišljati u Gimnaziju Sesvete na ples za Valentinovo pristigli učenici i nastavnici iz mnogih europskih škola.Peti susret partnerskih škola u Erasmus + projektu Medijska i informacijska pismenost održava se od 12.  do 16. veljače 2024. u Zagrebu u Trgovačkoj školi i Gimnaziji Sesvete. 


     Gimnazija Sesvete domaćin je za Valentinovo, 14. veljače 2024. godine petog susreta učenika i nastavnika iz nekoliko europskih škola s kojima dijeli partnerstvo u Erasmus + projektu Medijska i informacijska pismenost: naučiti kritički razmišljati. Uz riječi dobrodošlice ravnateljice Božane Sertić, prof. ped soc.,  koordinatorica Vlatke Ostojić i Jasmine Kranjčević Ćosić te predstavljanja programa goste su glazbeno pozdravili i članovi školskog zbora pod ravnanjem prof. Hrvoja Nemeca. 


Radni dio sastoji se od radionica koju su pripremili talijanski gosti Kako snimati i montirati kratke video vijesti i podcaste i turske radionice  Kako sudjelovati u postavkama kooperativnog učenja koristeći web alate i AI te učeničke debate Postoji li privatnost na internetu? Nakon ceremonije podjele certifikata gosti su se pridružili učenicima i nastavnicima Gimnazije Sesvete na sad već tradicionalnom plesu za Valentinovo.


      Erasmus + projekt Medijska i informacijska pismenost: naučiti kritički razmišljati traje već drugu godinu, a koordinatorice su Vlatka Ostojić, prof. mentor, i Jasmina Kranjčević Ćosić, prof. savjetnik. Nositelj projekta je Trgovačka škola Zagreb, a uz Gimnaziju Sesvete partnerske su škole Baldones vidusskola iz Latvije, Orhan Cemal Fersoy Anadolu Lisesi iz Turske, Istituto Tecnico Commerciale Statale Luigi Sturzo iz Italije, Fjölbrautaskóli Suðurnesja s Islanda i Escola Secundária Pinheiro e Rosa iz Portugala. Cilj je ovog Erasmus + projekta poučiti učenike vještinama koje će ih osposobiti za analizu i procjenu različitih medijskih poruka, kao i za kreiranje vlastitih koristeći znanja koja će steći u projektu, osnažiti kao građane demokracije i europske zajednice te opremiti osnovnim vještinama kritičkog mišljenja, istraživanja, samoizražavanja i donošenja odluka.  


Uz posjet Hrvatskoj televiziji, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gosti su posjetili Fakultet elektrotehnike i računarstva i prisustvovali predavanju doc. dr. sc. Marka Đurasevića  i doc. dr. sc. Luke Perušića o umjetnoj inteligenciji i etičkom viđenju umjetne inteligencije.   

Susret je pratio i kulturni dio: obilazak Zagreba te sudjelovanje na fašniku u Samoboru.  


Članak napisala: Magdalena Šturman, Gimnazija Sesvete


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.5.2024. 16:41:18

Create Account