Otvorena zajednička izložba "Pogledaj gore" Gimnazije Sesvete i Gimnazije Lucijana Vranjanina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.6.2023. 10:26:10
Otvorena zajednička izložba "Pogledaj gore" Gimnazije Sesvete i Gimnazije Lucijana Vranjanina

Foto: Gimnazija Sesvete

Međuškolski projekt "Pogledaj gore" učenika i nastavnika Gimnazije Sesvete i Gimnazije Lucijana Vranjanina u Sesvetama je predstavljen javnosti 7. lipnja u auli Gimnazije Sesvete.



MEĐUŠKOLSKI PROJEKT Gimnazije Sesvete i Gimnazije Lucijana Vranjanina pod nazivom: POGLEDAJ GORE!, započeli smo u Europskoj godini mladih, u listopadu 2022. godine. Ovim smo projektom željeli pojačati interes učenika za upoznavanjem i očuvanjem kulturne baštine svoga grada Zagreba, potaknuti učenike da uoče ljepotu, ali i ružnoću zagrebačkih fasada, nakon što je grad preživio jaki potres i dobio mnoga oštećenja, uz dugogodišnje neodržavanje javnih zgrada u gradu Zagrebu. Naš je projekt prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ga financijski podržalo u okviru izvannastavnih aktivnosti učenika.


Cilj nam je bio uočiti novu sliku grada koju često ne primjećujemo, a dovoljno je prošetati gradom i podignuti pogled gore na zagrebačka pročelja i uočiti motive koje možemo usporediti s antičkim motivima koji krase brojne zgrade grada Zagreba. Učenici su istražili i povijest zagrebačkih znamenitih zgrada koje su zaštićeno kulturno dobro, njihove arhitekte i graditelje te simboliku postavljanja mitoloških likova na određene zagrebačke zgrade i njihova pročelja.


Kao produkt rada naših učenika u međuškolskom projektu POGLEDAJ GORE! predstavili smo sve istražene i oblikovane tekstualne, fotografske i likovne radove učenika, oblikovali smo materijale za brošure pod istim nazivom: POGLEDAJ GORE! – Antički motivi i likovi na zagrebačkim pročeljima. Sve smo predstavili na manifestaciji Knjižna BOOKA od 22. do 31. svibnja 2023. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Naša je izložba bila postavljena uz predstavljanje međuškolskog projekta u Gimnaziji Lucijana Vranjanina, 1. lipnja 2023., gdje su profesorice Ina Jozić i knjižničarka Ruža Jozić, predstavile naš rad u ovom projektu uz nazočnost nekoliko naših učenika, a rad učenika Gimnazije Lucijana Vranjanina u ovom projektu predstavile su profesorice Angela Crnobrnja i Ljiljana Centrih Lovrić, uz Dan otvorenih vrata ove škole.


Naši su učenici i profesorice Marija Sušac, Ina Jozić i Ruža Jozić predstavili školski projekt POGLEDAJ GORE! velikom i raskošnom izložbom u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Naša je izložba izazvala divljenje svih sudionika i posjetitelja Knjižne BOOKE na ovako opsežno provedenom projektu i istraživačkom radu učenika 2. razreda, kreativnim likovnim radovima učenika na temu mitoloških likova i antičkih motiva na pročeljima zagrebačkih zgrada. Čitav je naš rad predstavljen i u otisnutoj brošuri - katalogu projekta.


Kompletan rad u ovom projektu POGLEDAJ GORE! konačno smo predstavili učenicima, nastavnicima i gostima iz lokalne zajednice, kao i učenicima i nastavnicima iz Gimnazije Lucijan Vranjanin, u Gimnaziji Sesvete 7. lipnja 2023. Obje škole uključene u ovaj projekt predstavile su svoje rezultate rada: letak s interaktivnom kartom, brošuru, likovne radove učenika, snimljene fotografije, plakate, film i video. Bilo je ovo prekrasno druženje i uspješna suradnja učenika i nastavnika dviju škola, sa krajnjega Istoka i krajnjega Zapada grada Zagreba.

CILJ našega projekta POGLEDAJ GORE! bio je upoznati skulpturalne i arhitektonske ukrase zagrebačke arhitekture s kraja XIX. i početka XX. st. Prošetati s učenicima zagrebačkim ulicama u potrazi za Florom, Polihimnijom, Najadama, Erosom, Karijatidama i drugim mitološkim likovima. Fotografirati kipove na zagrebačkim fasadama, odrediti njihov identitet, atribuciju i simbolično značenje na postavljenim arhitektonskim zdanjima. Na historicističkim pročeljima zagrebačkih zgrada i javnih objekata najčešće se mogu pronaći elementi koje možemo povezati s helenističkom odnosno rimskom umjetnosti, koja je često kopirala i usavršavala helenističku, da bi kasnije postala inspiracija mnogih arhitekata, graditelja i umjetnika.


Tridesetak učenika naše Likovne grupe oslikali su mitološke i ostale likove sa zagrebačkih pročelja, uklopljene u štukature, ukrase i ornamentalnu plastiku  zagrebačkih pročelja. Nastali su zanimljivi i kreativni radovi naših učenika od kojih smo pripremili bogatu izložbu. Detaljnije o našem projektu može se pročitati u digitalnim publikacijama u ISSUU na poveznicama:


https://issuu.com/rjozic/docs/pogledaj_gore_za_issuu ,

https://issuu.com/rjozic/docs/pogledaj_gore_zgrade_i_rje_nik_arhitektonskih_po 

https://issuu.com/rjozic/docs/pogledaj_gore_mitolo_ki_likovi

a naš je video dostupan na poveznici: https://youtu.be/zq0rajotTU8


Projekt pripremile i realizirale u Gimnaziji Sesvete profesorice: Marija Sušac, Ina Jozić i Ruža Jozić s učenicima 2. razreda i Likovnom grupom Gimnazije Sesvete.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account