Bernardić: Nakon zlatnih WC-a i kosilica imat ćemo i zlatno drveće

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.11.2023. 16:56:13
Bernardić: Nakon zlatnih WC-a i kosilica imat ćemo i zlatno drveće

Foto: Socijaldemokrati

Socijaldemokrati su danas na Bundeku održali konferenciju za novinare povodom gradske sadnje, kako kažu, "zlatnih" stabala.
Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata, Davor Bernardić, održao je konferenciju za medije te se osvrnuo na obavijesti koje su zadnjih dana punile medijske stupce, a u kojima se govorilo kako će Grad Zagreb sadnju 8000 stabala platiti u prosijeku 462 eura po pojedinom stablu. 


„Riječ je pokušaju da se stvori dojam da se nešto radi, jer nikakvih projekata nema, no kad se dublje uđe u analizu jedina svrha ovog projekta je da netko uzme pare, dakle korupcija. Prema cjeniku Zrinjevca jedno drvo medvjeđe lijeske visine 3 metra košta 95 eura, što je niti jedna četvrtina onoga što će Grad platiti Zrinjevcu. Pozivam gradsku vlast da objavi točno koliko i koje će vrste i veličine drveća posaditi na kojoj lokaciji kako bi svi mogli pratiti stvarni trošak u odnosi na ovu napuhanu cijenu od prosječno 462 eura po drvetu.“ izjavio je Bernardić.


Objasnio je kako, kada se uzmu u obzir svi troškovi, cijena sadnje jednog drveta ne može bit veća od 150 eura, no Grad će sadnju platiti tri puta više.


„Tomašević i njegov direktor Zrinjevca, kojeg češlja USKOK zbog nabavke robotskih kosilica,  na ovom poslu planiraju maznuti preko 300 eura po drvetu. Ovdje nije korupcijska provizija 10%, ovdje je Tomaševićeva provizija 200%. Kada je gradonačelnik pitan za taj iznos, onda je blebnuo da je u to uključeno i održavanje drveta. Gradonačelnik očito ne zna da se drveće održava iz posebnog ugovora Grada Zagreba i Zrinjevca.“ izjavio je šef zagrebačkih Socijaldemokrata. 


Na stranicama Gradske skupštine  dostupan  je „Prijedlog izvješća o izvršenju programa i planova održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima Grada Zagreba za razdoblje siječanj - prosinac 2022.“. 


U izvješću koje je Gradska skupština usvojila na toj sjednici, navedeno je da je održavanje javnih zelenih površina u toj godini Grad Zrinjevcu platio oko 10 milijuna eura, a taj iznos obuhvaća i „njegu drveća u drvoredima, na pojedinačnim stablima i na skupinama stabala“.


Navedeno je da podružnica Zrinjevac, u okviru realizacije godišnjeg operativnog plana redovitog održavanja, obavlja poslove i ispostavlja račun za radove održavanja i njege drveća u parkovima i drvoredima, sadnje drveća, hitne intervencije na stablima uzrokovane vremenskim nepogodama i drugo. 


„Održavanje ovih stabala će se platiti posebno podružnici Zrinjevac, a to će iznositi oko 10 milijuna eura godišnje. Pa uostalom i sam gradonačelnik navodi da se ovdje sade zamjenska stabla umjesto onih uništenih u nevremenu, dakle nema nikakve nove sadnje, štoviše i ova sadnja se trebala izvršiti po istim cijenama za zamjensku sadnju i održavanje zelenih površina. Dakle sve je jasno, opet laž i obmana i naravno korupcija. To je ta nova navodno zelena politika, sadit ćemo drveće i mažnjavati lovu na nabavi drveća, te se hvaliti rezultatima, a zapravo se radi o pretakanju šupljeg u prazno.“ tvrdi Bernardić. 


„Još jedan dokaz tome je što je na zadnjoj sjednici Gradske skupštine navedeno da je redovito održavanje nerazvrstanih cesta realizirano u 94% planiranih sredstava, a na istoj sjednici je u okviru prve točke dnevnog reda navedeno da je realizacija tog programa 26,5 od planiranih 47 milijuna kuna, ili 56%, a obrazloženo je kako je do izostanka dijela realizacije došlo „uslijed poznatih događaja tijekom prvog kvartala 2022. godine i nedostatka osnovnih sirovina potrebnih za proizvodnju asfaltne mješavine.“ Ovo je još jedan eklatantni dokaz friziranja poslovnih rezultata Grada. Ako pogledate planove komunalnih aktivnost gradskih četvrti njihova realizacija je na 60%, ali u planovima Zagrebačkog holdinga i VIO-a u preko 90%. Očito je dakle da se 2022. godina za Zagrebački holding svodila na to kako uzeti novce iz gradskog proračuna i dati privid zakonitosti, a nisu razmišljali niti sekunde kako će se to vidjeti kroz izvješća gradskih četvrti. Krivotvorili su poslovne dokumente, a nisu znali to napravit na način da se ne vidi iz aviona. Isto se sada radi s napuhavanjem cijena sadnje drveća. Očito će kad dođe do promjene vlasti u Gradu Zagrebu biti posla za pravosudna tijela RH. Imali smo zlatne WC-e, ova vlast nastavlja sa zlatnim kosilicama, a očito ćemo imati i zlatno drveće.” istaknuo je Bernardić. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.4.2024. 14:04:33

Create Account