Dodijeljeni Oskari znanja - nagrađeni i Sesvećani

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.6.2018. 18:53:06
Dodijeljeni Oskari znanja - nagrađeni i Sesvećani

Foto: Screenshot

Najboljim hrvatskim učenicima i učenicama dodijeljeni su danas Oskari znanja.



Najznačajnijom nagradom i priznanjem u obrazovanju Oscarom znanja, za osvojena prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te glazbi i plesu su nagrađena 344 učenika i studenata, 37 njih dobilo je i posebnu nagradu kao višestruki prvaci, a svečanost je obiježio govor Ilije Srpaka koji je u ime nagrađenih ustvrdio da se u Hrvatskoj premalo ulaže u znanje i izvrsnost.


Za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima nagrađena su 202 učenika osnovnih i srednjih škola, a za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima 81 učenik. Također, Oscarima je nagrađeno 165 učenika glazbenih i plesnih škola i studenata muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa.


Među nagrađenima je i četvero izvrsnih sesvetskih učenika. Nagrađeni su:

Hrvatski jezik -  Rita Zonjić, 8. razred OŠ Sesvetska Sela, mentorica Renata Kovačićek,

Matematika - Vlado Perković,  2. razred SŠ - B varijanta 1, Gimnazija Sesvete, mentorica Snježana Đumlijan Marjanović,

Geografija - Matko Fabulić, 8. razred OŠ Luka - Sesvete, mentorica Maja Komušar.

U kategoriji glazbe i plesa nagradu je dobila:

Franziska Anne Fundelić, flauta, IV. kat.  GŠ Zlatka Grgoševića Sesvete, mentorica Jelena Valković, korepitorica Margareta Golenić.



Višestruki prvaci, koji su ostvarili iznimne rezultate na više državnih i međunarodnih natjecanja, nagrađeni su i digitalnom kamerom.


Na svečanosti, održanoj na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, kao "najbolji od najboljih istaknuti su višestruko nagrađivani na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima, Patrik Pavić iz zagrebačke Osnovne škole Antun Kovačić i Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin


Peterostruki Oskarovac Ilija Srpak održa o je dirljiv i nadahnjujuć govor. Zahvalio se u ime svih nagrađenih i istaknuo da je svoj govor posvetio aktualnim problemima u "ne tako blistavom školstvu". Rekao je da se "forsira prosječnost i gasi izvrsnost". "Samo zbog posebnog zalaganja pojedinih profesora i samostalne inicijative učenika se netko uspije izvući". Govorio je o tome koliko slabo mediji prate uspjehe učenika na međunarodnim natjecanjima. Potkrijepio je to s nekoliko primjera za što je nagrađen gromoglasnim pljeskom. Naglasio je da se u drugim zemljama puno više pažnje pridaje izvrsnosti. Naveo je da se autoritet profesora previše zlorabi. "U znanosti nema autoriteta, važno je samo šta je točno". 


"I za kraj nešto pozitivno. Nije mi cilj tjerati vas iz Hrvatske. Želim vas potaknuti da se zauzmete za sebe i sve ostale. Nije sve tako crno", istaknuo je. "Budite promjena koju želite vidjeti", poručio je. "Istaknuo bih da trebamo imati koncentraciju, upornost, rad, ambiciju i na kraju cilj. Kao astronom mogu reći da nije sve zapisano u zvijezdama i da je sav posao na nama. Učinimo Hrvatsku ljepšom", poručio je.   


Petar, dobitnik 3 Oskara znanja, sretan je što postoji ovakav događaj. "Sva tri moja Oskara su iz matematike. Jedno s državnog natjecanja ove godine, jedan za prošlu godinu za međunarodnu olimpijadu. Jako me to oduševljava da se to jako cijeni, da ima taj događaj gdje se svi okupimo. Mislim da je to dobro", rekao je.


Svečanosti dodjele nazočila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja se učenicima i prigodno obratila. "Drage Oskarovke i Oskarovci, vi ste svojim uspjesima, na kojima vam još jednom čestitam, već zakoračili na stazu osobnog uspjeha. Vjerujem kako će vaše daljnje školovanje biti i dalje uspješno, ispunjeno novim natjecanjem u izvrsnosti. Antička misao kaže da učenje nije ulijevanje tvari u posudu već rasplamsavanje žara. I zato vam svima želim da vas toplina koju daje samostalnost, snaga znanja koju ste stekli grije cijeloga života. Želim vam puno uspjeha", poručila je. 


Na svečanoj dodijeli Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima sudjeluje i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 


Oskar znanja je najveće priznanje i nagrada za izniman uspjeh i postignute rezultate učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima.


Skulpture Oskara znanja i ove godine izradili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom "August Šenoa" iz Garešnice.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.6.2023. 9:49:32

Create Account