Grad osniva Centar za pružanje usluga u zajednici "Novi Jelkovec"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2017. 16:46:25
Grad osniva Centar za pružanje usluga u zajednici "Novi Jelkovec"

Foto: Ilustracija

 Grad Zagreb osigurat će dva milijuna za opremanje i četiri milijuna kuna za osnivanje i početak rada Centra za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, koji predstavlja socijalnu inovaciju u području rehabilitacije osoba s invaliditetom kroz njihovo aktivno uključivanje u život zajednice i samostalno življenje, odlučeno je danas većinom glasova na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.


U sklopu centra pet stambenih zajednica u Ulici Brune Bjelinskog namijenjeno je organiziranom stanovanju 25 korisnika sa teškim tjelesnim invaliditetom, sa sveobuhvatnom podrškom, a u Ulici Ladislava Šabana za poludnevni i cjelodnevni boravak osiguran je smještaj za 50 osoba s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima.


Ustanova je prvi takav primjer gdje se na jednom prostoru integriraju usluge zajednica sa korisnicima, a korisnici se uključuju u zajednicu, istaknuto je u objašnjenju.


„Projektom će se omogućiti pružanje usluge i rane intervencije djeci s teškoćama u razvoju u obliku stručne poticajne pomoći djeci te stručne i savjetodavne pomoći njihovim roditeljima. Moći će se koristiti usluge psihosocijalne podrške u obitelji kao i uslugu pomoći u kući“, kazala je pročelnica za zaštitu osoba s invaliditetom Marinka Bakula-Anđelić.


Osigurani su i prostori za povremeni, privremeni i dugotrajni smještaj osoba s invaliditetom s individualizacijom potreba i mogućnosti te za rad udruga, zadruga, socijalnih poduzeća i pružanje socijalnih usluga, ali i usluga u za 500 osoba s invaliditetom u njihovim stanovima, dodala je.


Zagreb time želi pridonijeti poboljšanju pristupa održivim i visokokvalitetnim decentraliziranim uslugama, uključujući usluge zdravstvene skrbi i socijalne usluge, obrazloženo je.


Kroz razvoj socijalnih usluga korisnike se želi aktivno uključiti u zajednicu kao i unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom, dok se kroz organizirano stanovanje osobe s invaliditetom želi osnažiti za samostalno življenje.


Usluga pomoći uključivanja u programe odgoja i redovitog obrazovanja pružat će se djeci i mladima s teškoćama u razvoju i invaliditetom koji ulaze u redovite programe predškolske ili školske ustanove, a uključuje i edukaciju odgajatelja, učitelja i nastavnika. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 16:13:20

Create Account