IZLOŽBA GLAGOLJICA – PISMO, ZNAK, SLIKA

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.12.2018. 11:10:15
IZLOŽBA GLAGOLJICA – PISMO, ZNAK, SLIKA

Foto:

Vrlo poučna izložba o hrvatskoj kulturi i pismenosti otvorena je jučer u predvorju Gimnazije Sesvete i dostupna je za javno razgledavanje građanima do 25. prosinca



Glagoljica kao hrvatsko nacionalno pismo, ima sasvim posebno mjesto u našoj kulturi. Već i to da predstavlja hrvatsko nacionalno pismo, da je prva hrvatska tiskana knjiga imala upravo glagoljska slova (Misal, 1483.), da je prva početnica tiskana glagoljicom (Venecija, 1527.), da su prvi poznati hrvatski stihovi pisani glagoljicom, zabilježeni još 1368. g. u Misalu kneza Novaka, da su kroz nju izražene i težnje za stvaranjem općeg hrvatskog jezičnog standarda, sve to izdiže ju na razinu neizbježne kulturološke činjenice. Glagoljica nas povezuje s mnogim europskim narodima, ali nas i određuje u kulturnom i nacionalnom smislu. Na hrvatskom tlu ona je dosegla svoj najveći procvat. (dr. sc. Darko Žubrinić) 


Od najstarijih spomenika u ranom srednjem vijeku pa sve do izuma tiska, ali i još dugo nakon toga, glagoljica rukom pisana bilježila je i dokumentirala sve važne pojave u hrvatskoj društvenoj zbilji, u duhovnom, javnom i privatnom životu pojedinaca u zajednici.  Ovo bogato nasljeđe seže od natpisa na kamenu do liturgijskih spisa, od statuta gradova do oporuka uglednih osoba, od apokrifa, legendi, poučne proze i književnoga stvaralaštva, do listina državnoga i pravnoga značaja, prevažnih za hrvatsku povijest. 


Glagoljska je knjiga izvorište hrvatske književnosti i hrvatskoga književnoga jezika. Svojom ljepotom i sadržajem glagoljsko pismo i glagoljska knjiga nadahnjuju umjetnike u slikarstvu, kiparstvu, glazbi, književnosti, modi… I više  od toga: glagolizam je osebujna odrednica hrvatskoga kulturnoga, time i nacionalnoga identiteta.   (Anica Nazor)


Završavajući Europsku godinu kulturne baštine 2018. učenici likovne grupe Gimnazije Sesvete raskošno su i osebujno oslikali glagoljička slova, a profesorica Ina Jozić i knjižničarka Ruža Jozić pripremile su i postavile izložbu GLAGOLJICA – PISMO, ZNAK, SLIKA, koja se može razgledati do Božića u predvorju škole. 

                                                                            Ruža Jozić, knjižničarka Gimnazije Sesvete


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account