Mještani oba Brestja u ekološkoj akciji očistili Čučersku reku uz svoja naselja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.10.2021. 15:09:20
Mještani oba Brestja u ekološkoj akciji očistili Čučersku reku uz svoja naselja

Foto: Ines Sosa Meštrović

Protekli je, još uvijek lijepi i topli vikend u Novom i Starom Brestju iskorišten za hvalevrijednu ekološku akciju, piše Ines Sosa Meštrović.



Proteklu je subotu održana 1. ekološka akcija čišćenja naselja Brestje pod nazivom  „Zajedno za čisti okoliš – očistimo Čučersku Reku“. Akciju su organizirali Vijeće Mjesnog odbora Novo Brestje i Vijeće Mjesnog odbora Staro Brestje. Nakon okupljanja na livadi, uz topli čaj i kavu, sudionici su podijeljeni u skupine po sektorima koji će se čistiti. 


Jedna skupina započela je čišćenjem samog korita potoka Čučerska Reka koji je poveznica između Novog i Starog Brestja. Lijepo vrijeme i niski vodostaj omogućili su da se puno smeća izvadi iz samog potoka pa je očišćen potok od dalekovoda do Brestovečke te uz OŠ Brestje sve do ulice Ive Dulčića. Također, počišćena je cijela livada uz ulicu Emanuela Vidovića. Jedna skupina uputila se prema OŠ Luka gdje su čistili potok Vuger i napunili pune vreće smeća. Nekoliko mladih pomogli su i u čišćenju Mjesnog doma Novo Brestje te su oprali prozore u dvoranama, počistili stolove i podove. Nekoliko roditelja došlo je sa svojom djecom koji su radosno i vrlo vrijedno, rame uz rame s odraslima sudjelovali u čišćenju. Bili su radosni što se očistio i park za djecu kod mostića te ulica Potočnica kako bi djeca ugodnijim putem došli u školu i vrtić. Upravo djeca su bila „zvijezde“ ove akcije jer shvaćajući važnost čistog okoliša kroz ugodno prijepodne mogli su učiti o izgradnji boljeg odnosa s prirodom i što se sve može učiniti u samo jednom danu.


U akciji su sudjelovali i mladi u sklopu međunarodnog volonterskog projekta '72 sata bez kompromisa' koji se istovremeno provodio u 16 hrvatskih gradova. Neki od njih su po prvi put došli u Sesvete te su radosno pomogli kako bi naše naselje bilo još ljepše. Lijepo svjedočanstvo je što je jedna od volonterki iz Siska, koja je nakon potresa sa svojom obitelji morala iseliti iz svog stana. Kada se sjetimo koliko je Brestjana i Sesvećana tjednima odlazilo u potresom pogođena područja, sudjelovanje mlade sisačke volonterke je znak kako se dobro djelo uvijek višestruko vraća. 


Otpad ostavljen u prirodi odgovornost je svakog pojedinca i jedan je od ključnih problema kojeg je potrebno rješavati kroz ovakve akcije. Akcije na lokalnoj razini doprinose globalnim ciljevima te je tako i ova akcija imala za cilj podizanje svijesti građana o važnosti osobne brige za okoliš i kako smo svi zajedno odgovorni za očuvanje našeg Brestja, Sesveta, ali i našeg planeta. Zato pozivamo sve da ponajprije ne ostavljaju smeće u prirodi, te da nam se pridruže i u sljedećim akcijama koje ćemo organizirati.



Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account