Na skupštini DVD-a Moravče Jandroković s vrhom Hrvatske i Zagrebačke vatrogasne zajednice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.4.2024. 16:28:21
Na skupštini DVD-a Moravče Jandroković s vrhom Hrvatske i Zagrebačke vatrogasne zajednice

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Hrvatsko vatrogastvo jedan je od stupova domovinske sigurnosti, a DVD Moravče jedan od stupova protupožarne i općenito spasilačke sigurnosti Grada Zagreba.



Jedno od najvećih i najaktivnijih gradskih vatrogasnih društava, DVD Moravče u subotu je navečer u svom domu bio domaćin mnogim uzvanicima na godišnjoj skupštini društva kojim su uobičajeno sumirani rezultati djelovanja u proteklih godinu dana. Čak 219 članova društva govori da se rado i brojčano jednom od najvećih gradskih društava unatoč tome što samo Moravče od 660 stanovnika spada među manja gradska naselja. Od spomenutog broja 150 je aktivnih članova s ispitom, 13 članova djece i mladeži, te 56 podupirućih članova. Operativa DVD-a Moravče broji 47 vatrogasaca s liječničkim uvjerenjem spremnih za intervenciju. No, intervencija nije bilo mnogo što dovoljno govori o preventivnom radu na edukaciji sugrađana prilikom spaljivanja korova, pa su tako već mnogi shvatili potrebu da prilikom spaljivanja biljnih ostataka na poljima treba prethodno kontaktirati vatrogasno društvo i to je rješenje za izostanak požara otvorenog prostora. 


No, ipak su imali dvije takve intervencije, ali i tri intervencije požara dimnjaka, te 5 tehničkih intervencija na kojima je ukupno provedeno 253 sati s 54 vatrogasaca. 


Ono što posebno krasi ovo vatrogasno društvo jest limena glazba koju u gradskoj vatrogasnoj zajednici imaju tek rijetki, u Sesvetama samo Kašina i Moravče. Brigu o djelovanju limene glazbe vodi i korigira koncert majstor tamburaškog orkestra HRT-a Dubravko Češnjak. Upravo je puhački orkestar DVD-a Moravče pod ravnanjem maestra Stjepana Šobaka uvodno odsvirao nekoliko vatrogasnih koračnica, a potom nacionalnu i vatrogasnu himnu čime je započela skupština pod vodstvom predsjednika društva Srećka Bahlena ujedno i predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba (VZGZ-a). Goste je u ime društva pozdravio Marko Bahlen koji je ujedno podnio izvještaj o radu društva za prošlu godinu. 


Uz sve redovne zadaće, DVD Moravče je uz DVD Sesvete i DVD Kupinečki Kraljevec društvo u koji je uvedeno dežurstvo, pa tako po tri vatrogasca dežuraju radnim danima od 8 do 18 sati što se već pokazalo izuzetno dobrim potezom VZGZ-a, jer sada i najudaljenije gradske točke pokrivene su promtnim dolaskom vatrogasaca koji mogu puno toga riješiti i spriječiti do dolaska pripadnika javne postrojbe. 


Na skupštini su izabrani novi zapovjednik i njegov zamjenik, budući da je dosadašnji zapovjednik radi obiteljskih razloga odstupio s dužnosti. Za novog je zapovjednika je umjesto dosadašnjeg Dubravka Benka izabran njegov dosadašnji zamjenik  Karlo Bahlen, a za novog zamjenika izabran je Marko Bahlen.


Izniman rad prepoznali su mnogi koji su došli pozdraviti rad ovakvo aktivnog društva, izuzetno važnog u protupožarnoj zaštiti Grada Zagreba. Prije svega skupštini je nazočio predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je izrazio iznimno zadovoljstvo viđenim naglasivši da je hrvatsko vatrogastvo sada izdvojeno iz MUP-a, te organizirano kao središnji državni ured čime je i formalno dano do znanja da je vatrogastvo jedan od važnih stupova domovinske sigurnosti.


Skupu su također nazočila dvojica saborskih zastupnika Ante Deur i Davor Bernardić. Izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice bio je Stjepan Skuliber, zamjenik predsjednika HVZ-a, te predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, a čije je matično društvo DVD Tugonica-Podgrađe bratsko vatrogasno društvo Moravča. Još jedno bratsko društvo nazočilo je skupu, a to je DVD Buje na čelu s predsjednikom Goranom Rašićem koji je u Moravče dopratio svog gradonačelnika Fabrizia Vižentina. 


Za kraj ostavljamo VZGZ.  Uz Tomislava Resmana, zamjenika zapovjednika  JVP-a Grada Zagreba, gotovo cijelo predsjedništvo ove vatrogasne organizacije na čelu sa zamjenikom predsjednika Krešimirom Kompesakom i zamjenikom zapovjednika Dragom Rugom nazočilo je kod domaćina i predsjednika VZGZ-a Srećka Bahlena. Tom prigodom Kompesak je  uručio je Bahlenu priznanje Vatrogasne zajednice Grada Zagreba za izuzetan doprinos vatrogastvu Grada Zagreba. Ali kao nesuđeni predsjednik komisije "za supruge vatrogasaca", uručio je zlatnu medalju za doprinos vatrogastvu i veliki buket cvijeća gospođi Bahlen, supruzi predsjednika Srećka, i samoj članici društva.


"U buduće će mnoge supruge najaktivnijih vatrogasaca primati takva priznanja, jer samo one znaju kolika su to odricanja i ogromne količine razumijevanja da bi se moglo biti i opstati suprugom vatrogasca", zaključio je Kompesak uz aklamaciju nazočnih. 


Na kraju mnogi su iskoristili priliku porazgovarati i slikati se s predsjednikom Sabora Jandrokovićem na svečanosti jednog od po bodovanju najuspješnijih gradskih vatrogasnih društava.

Župnik vlč. Mladen Sinković blagoslovio je zakusku nakon službenog dijela skupa, a koju su priredile vrijede žene supruge vatrogasaca i same članice društva.



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.3.2023. 16:01:29

Create Account