Na skupštini VVU Zagrebačko vinogorje pobratimi se Zagrebački (sesvetski) i vinari općine Brckovljani

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.8.2022. 12:38:56
Na skupštini VVU Zagrebačko vinogorje pobratimi se Zagrebački (sesvetski) i vinari općine Brckovljani

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Redovna godišnja skupština vinogradarsko vinarske udruge  Zagrebačko vinogorje bila je mjesto bratimljenja s vinogradarima Brckovljana.




Vinogradarsko vinarska udruga Zagrebačko vinogorje, koju velikom većinom čine sesvetski vinari, te pokoji vinar s područja Dubrave i Podsljemena održala je u petak navečer u vatrogasnom domu u Lužanu redovnu godišnju skupštinu kojoj je ustvari središnja tema bila bratimljenje s Vinogradarsko - vinarskom udrugom općine Brckovljani.


Nakon izvještaja o radu udruge koji e podno predsjednik Stjepan Škrapec, svečano uručene su zlatne diplome članovima udruge koje su osvojili na ocjenjivanju vina koje je ove godine bilo provedeno u sklopu udruge, te na ocjenjivanju vina u Virotici. Diplome je uručio Mate Anić, predsjednik Vinogradarsko vinarske udruge sv. Vinko iz Virovitice a koja je također od ranije bratska udruga sesvetskim odnosno zagrebačkim vinarima.


Potom je delegacija vinara Brckovljana, prema običajima, donijela darove svojim domaćinima u obliku demižona njihova najbolja vina, vinogradarsku tortu, te pečenog odojka. Predsjednici obaju udruga, Škrapec i Panian tom su prigodom potpisali povelju o bratimljenju i prema vinskim običajima popili bratsku kupicu vina. 


Ovoj dvojici pridružio se i predsjednik vinara Virovitice Anić te su zajedno ocijenili da njihovi članovi svake godine proizvode sve kvalitetnija vina što je posljedica konstantne edukacije vinara koje njihove udruge periodično organiziraju. 


Uskoro će tako, uoči berbe uslijediti još jedno predavanje stručnjaka i pripremi za berbu i preradi grožđa u jednoj od vjerojatno najranijih berbi do sada. 


"Čuli smo večeras od naših gostiju da su gotovo sve županije u Hrvatskoj proglasile stanje elementarne nepogode od posljedica suše, koja je značajno smanjila količinu soka u grožđu, dakle bite će smanjena količina mošta posljedično tome i vina, a to su prepoznale sve županije osim grada Zagreba. No i mi zagrebački vinari osjetili smo itekako sušu, pa nam nije jasno kako to da se to isto ne može učiniti", nezadovoljan je odnosnom gradske vlasti prema gradskoj poljoprivredi predsjednik Škrapec potkrepljujući to podatkom da je nova vlast ukinula ured za poljoprivredu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.1.2020. 13:28:19

Create Account