Nakon gotovo 40 godina vura na zvoniku ponovo "tuče" vrijeme

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.9.2017. 16:32:07
Nakon gotovo 40 godina vura na zvoniku ponovo "tuče" vrijeme

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na vugrovečkoj župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskoga završena je obnova zvonika i postavljen satni mehanizam.


Gotovo četvrdeset godina zvona vugrovečke župne crkve nisu, kako je to inače običaj, svojom zvonjavom označavala vrijeme. Jedan udarac manjeg zvona na četvrt sata, dva na pola, tri na tričetvrt, te četiri udarca na puni sat. Potom veliko zvono odzvanja udarcima bata onoliko puta koliko je sati, od 1 do 12 prije podne i isto tako poslije podne. 


Stari drveno – željezni satni mehanizam koji je svojedobno, vjerujemo točno, odbrojavao vrijeme, upravo s tim vremenom je i prestao raditi. Bilo je nekoliko pokušaja njegova popravljanja, no ne osobito uspješnih. Mehanizam bi krenuo raditi, pa bi ponovo stao.


 Stoga već dugi niz godina nitko se ne zamara njegovim popravljanjem, jer je to prošlo svršeno vrijeme. Stigle su nove tehnologije, a jedna takva je sada ugrađena i u zvonik župne crkve. Riječ je o digitalnom kontroleru i suvremenom mehanizmu koji pokreće kazaljke na sve četiri strane zvonika, a također suvremeni batovi pokretani elektronikom udaraju vrlo precizno i točno vrijeme. 


Za uređenje crkvenog sata zaslužna je specijalizirana tvrtka Elektro Bosilj, koja se bavi isključivo crkvenim satovima i njihovoj zvonjavi. 


Sam izgled sata i njegove boje odredili su konzervatori iz Državnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji su također odredili i boju zvonika koja neće biti više žuta kao do sada, nego prljavo bijela, kakva je bila nekada u davnini. 


I ostatak fasade na crkvi bit će obojan u istu boju kad se prikupe novci za nastavak radova.


Ovaj dio obnove pročelja zvonika i sata koštao je više od milijun kuna od čega je najveći dio osigurala gradska četvrt Sesvete, a ostalo župljani i donatori.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.12.2023. 12:08:38

Create Account