Naš Franjo Gucić taekwondoaš Oriona nagrađen godišnjom nagradom Hrvatskog akademskog sportskog saveza

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.2.2024. 11:56:23
Naš Franjo Gucić taekwondoaš Oriona nagrađen godišnjom nagradom Hrvatskog akademskog sportskog saveza

Foto: HASS i Jelena Vukas

Hrvatski akademski sportski savez (HASS) proslavio 30. obljetnicu postojanja. Jubilej obilježen na godišnjoj dodjeli nagrada UniSport Stars.




U svečanoj akademskoj atmosferi Kockice, zgrade Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, jučer, 7. veljače održan je UniSport Stars – Godišnja dodjela nagrada Hrvatskog akademskog sportskog saveza za akademsku godinu 2022./2023. te proslava jubilarnog 30. rođendana HASS-a.


Na ovogodišnjoj svečanosti UniSport Stars dodjeljene su nagrade najboljim pojedincima i kolektivima u prošloj akademskoj godini. 


Najbolja sportašica: Martina Krajpl, rukometašica Sveučilišta u Zagrebu (Koka Varaždin) 

Najbolji sportaš: Franjo Gucić, teakwodnoaš Sveučilišta u Zagrebu (Orion Sesvete) 

Najbolji ženski sportski kolektiv: Karate reprezentacija Sveučilišta u Rijeci 

Najbolji muške sportski kolektiv: Kickboxing reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu 

Izbornik/trener godine: Josip Kostelić, Sveučilišta u Zagrebu

Nagrada za poseban doprinos akademskog sportu: Josip Bilić Pavlinović, Sveučilište u Splitu

Nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu visokog obrazovanja, zaslužna za doprinos u razvoju i promicanju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj: Svetlana Božić Fuštar, Sveučilište u Zagrebu

Nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu visokog obrazovanja, zaslužan za doprinos u razvoju i promicanju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj: Zoran Vladović, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Sportaš s invaliditetom, zaslužan za doprinos u razvoju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj: Luka Baković, Sveučilište u Splitu


Posebno smo ponosni na našeg Franju, posebnog dečka i sportaša od malih nogu, člana Taekwondo kluba Orion Sesvete.


Franjo Gucić student je Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Stručnog studija za izobrazbu trenera, smjer kondicijska priprema sportaša. Osvajač je mnogobrojnih državnih i međunarodnih medalja, aktualni seniorski prvak Hrvatske i brončani s državnog Taekwondo ITF prvenstva te aktualni studentski prvak.  Kao član reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu, osvojio je brončanu medalju na Europskom sveučilišnom prvenstvu 2019., te Europskim sveučilišnim igrama 2022.

Uz to,  osvajač je brončane i srebrne medalje u kickboxingu i taekwondou na Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima 2023. Pripadnik je Oružanih snaga RH, Počasno zaštitne bojne, elitne vojne postrojbe čija je zadaća zaštita i osiguranje Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika te počasno ceremonijalne zadaće za potrebe državnog i vojnog vrha.


Opširnije o jučerašnjem događaju


Uz predstavnike akademske zajednice, svečanosti su prisustvovali uvaženi uzvanici iz političke i sportske javnosti – predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Bačić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Europske sveučilišne sportske asocijacije Adam Roczek, predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić te ostali uvaženi rektori i dekani, članovi Izvršnog odbora Svjetske sveučilišne sportske federacije Marko Žunić i Fernandno Parente, kao i brojni poznati hrvaski sportaši.


Želje za rođendan poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac: 

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast biti dio 30. obljetnice Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Prije svega, čestitala bih na svim uspjesima i postignućima te velikoj promociji studentskog sporta pomoću koje je HASS kroz ovih 30 godina postao sastavni dio sustava hrvatskog sporta. Naši sportašice i sportaši naši su najbolji promotori u svijetu, a tu značajnu ulogu ima upravo akademska zajednica. Ono što me posebno veseli su nagrade poput one najuspješnijeg europskog sveučilišta koja je pripala Sveučilištu u Zagrebu dvije godine zaredom, na čemu im također čestitam. Vlada je u dva mandata učetverostručila resurse za sport, a time i Hrvatskom akademskom sportskom savezu te ovom prilikom želim da i dalje nastavite stvarati uspješne studente kroz sustav sporta i obrazovanja.”


30 godina mladosti, sporta i postignuća

Hrvatski akademski sportski savez ove godine obilježava tri desetljeća postojanja i predanog djelovanja kao krovno sportsko udruženje i jedini nacionalni sportski savez zadužen za akademski sport u Hrvatskoj. Od svog osnutka 1994. godine, HASS je postao ključna institucija u promicanju sportske izvrsnosti, fair playa i tjelesne aktivnosti među studentima diljem Hrvatske.

Najveći rast i razvoj proživljava upravo u posljednjih 10 godina, a osim stalnih nastojanja da omogući sudjelovanje studenata sportaša na nacionalnim i međunarodnim sveučilišnim sportskim događanjima, HASS ima bogatu povijest organiziranja i domaćinstava međunarodnih sportskih događaja među kojima se ističu Europske sveučilišne igre 2016. godine u Zagrebu i Rijeci.


“Hrvatski akademski sportski savez osnovan je 1994. godine i siguran sam da taj početak nije bio nimalo lak. Okupljeni oko entuzijasta i malog broja sveučilišta, samo vjera i vizija održavali su ih da će savez postati ovo što je danas, a mi se nadamo i puno više. Danas Hrvatski akademski sportski savez broji preko 100 natjecateljskih dana, nadmetanja u 20 sportova te preko 30 000 studenata uključenih u jedan od oblika tjelesnog vježbanja koje organiziramo. Jedan od glavnih okidača za takve brojke zasigurno su bile Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. godine kojih se rado sjećamo. Ove godine imamo i najveću podršku Ministarstva turizma i sporta i Vlada Republike Hrvatske na čemu se od srca zahvaljujem, a mi ćemo naći pravi način da takvu podršku opravdamo na najbolji

mogući način”, poručio je predsjednik Hrvatskog akademskog saveza Haris Pavletić Ovaj značajan jubilej stoga označava dugogodišnje doprinose sportskoj zajednici i biti će proslavljen nizom događanja tijekom cijele godine. Uz centralni događaj gale večere i dodjele nagrada najboljma, planirana su bogata sportska natjecanja, spektakularna nacionalna završnica UniSport Finals, konferencije i projekti koje će okupiti sve dionike u akademskoj i sportskoj zajednici.


Zalog za nove generacije

Hrvatski akademski sportski savez kroz Zakladu UniSport Srce želi biti partner koji povezuje akademsku zajednicu i sustav sporta, podržava studente sportaše putem stipendija te inovativne ideje i projekte na temu obrazovanja, sporta i zdravog stil života. Iz utrke Zagreb Advent Run prepoznali su te vrijednosti i na UniSport Stars proslavi Zakladi UniSport Srce dodijelii donaciju prikupljenu tijekom utkre održane prošlog prosinca. Ček od €4.000 primio je ravnatelj Zaklade te proslavljeni hrvatski rukometaš, osvajač olimpijskog zlata, Goran Šprem.

Odlikovani najbolji pojedinci i kolektivi Hrvatskog akademskog sportskog saveza.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.3.2024. 16:16:55

Create Account