Povijesni dan u Sesvetama: Izgradnja produžetka Branimirove započela je danas, Tomašević otvorio radove

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.6.2023. 13:51:08
Povijesni dan u Sesvetama: Izgradnja produžetka Branimirove započela je danas, Tomašević otvorio radove

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Poduzeće Zagorje gradnja koje je pobijedilo na natječaju radove bi trebalo izvesti u roku od pet mjeseci, odnosno do kraja studenog ove godine. 




Možda će ipak povijesni dan za promet u Sesvetama biti kad se provozamo Branimirovom, ali dan početka izgradnje produžetka Branimirove veliki je dan koji su Sesvećani čekali godinama.


Sesvetska obilaznica, kako je svojevremeno nazvana, isplanirana i ucrtana još sredinom sedamdesetih godina, prvotna ideja je bila da se spoji na današnji rotor u Soblincu, no, potom su planeri ipak malo zakočeni, jer, kako i danas, tako i nekada, političari su uvijek bili pametniji od stručnjaka, pa je tako u konačnici koridor postavljen  na Varaždinsku na početku Glibokog jarka.


No, bolje i takva obilaznica nego nikakva, danas znana kao produžetak Branimirove. Sam projekt izgradnje produžetka Branimirove službeno je pokrenut prije 13 godina kada je počeo otkup zemljišta koji je iz raznih razloga, što subjektivnih, što objektivnih, razvučen sve do današnjeg dana. No, onog trenutka kad je konačno sve raščišćeno na dionici prve faze izgradnje prometnice od Zagrebačke do Brestovečke ceste, radovi su mogli početi. 


Za izgradnju prve dionice odabrana je tvrtka Zagorje gradnja koja bi u narednih pet mjeseci, ako sve bude u redu, trebala dogotoviti radove, no, moramo biti realni i reći da kod nas nikada nije baš sve u redu, pa ako će radovi završiti i koji dan kasnije, neće biti tragedija, samo da se konačno i ta priča zaključi. 


"Ovo je veliki dan za istočni dio grada posebice za Sesvete, je će izgradnjom cijele trase veliki dio dosadašnjeg prometa kroz središte Sesveta biti preusmjeren na ovu prometnicu", rekao je prilikom današnjeg otvorenja radova gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji nije kao njegov prethodnik htio u bager, nego je početak radova pratio sa strane. 


Dodao je da se projekt odvija u tri faze, te da se ne čeka završetak prve, nego se paralelno radi na drugoj i trećoj. 

"Na drugoj dionici imamo još za riješiti oko 33% čestica, a na trećoj otkupljeno je 80%, odnosno imamo još za riješiti dvadesetak posto", istaknuo je Tomašević navodeći pri tom da je za otkup parcela i zgrada na trasi prve dionice utrošeno 42 milijuna kuna, a sami radovi te iste dionice iznosit će cca 35 milijuna kuna. Za drugu i treću dionicu za otkup zemljišta do sad je potrošeno 28 milijuna kuna.


"Ne čekamo, otkup ide zadovoljavajućim tempom, čim završe radovi prve dionice ide se s izborom izvođača na slijedeću", rekao je zaključno Tomašević uz napomenu da prema riječima izvođača radova nema problema niti s bitumenom koji je osiguran. 


U ime Vijeća Gradske četvrti Sesvete početku radova nazočio je vijećnik Ivan Dokša, a u ime Mjesnog odbora Novo Brestje predsjednica Ines Sosa Meštrović.


Još nekoliko podataka o samom projektu  gradnje produžetka Branimirove


Ukupna dužina cca 3870 m podijeljena na tri dionice:


· 1. dionica: od Zagrebačke do Brestovečke (dužine cca 1177 m),


· 2. dionica: od Brestovečke do Ulice Ivana Ančića (dužine cca 1915 m), i


· 3. dionica: od Ulice Ivana Ančića do Varaždinske (dužine cca 780 m).


Prometnica je planirana s dva odvojena kolnika s po dvije prometne trake i posebnim trakama za lijevo i desno skretanje te s obostranim pješačkim i biciklističkim stazama i pojasevima zelenila. Širina koridora prometnice varira od 29 do 34 m. Građevinski je najsloženija 2. dionica koja sadržava most preko Vuger potoka i nadvožnjak preko Kašinske ceste.


Prva dionica

Za prvu dionicu izrađen je glavni i izvedbeni projekt (tvrtka RENCON d.o.o. iz Osijeka) te je izdana građevinska dozvola. Također, proveden je postupak javne nabave za izvođača radova te je 19. siječnja 2023. godine donesena odluka o odabiru. Usluge stručnog nadzora, kontrolnih ispitivanja materijala i radova te projektantskog i geodetskog nadzora također su ugovorene. Riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi, grad je stupio u posjed svih parcela na trasi prve dionice i 29. lipnja 2023. započeli su radovi koji bi po ugovoru trebali biti izvedeni u roku od 5 mjeseci.


 Druga dionica

Temeljem izrađenog idejnog projekta ishođena je lokacijska dozvola, izrađen je i ovjeren parcelacijski elaborat i u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih poslova. U tijeku je također izrada glavnog i izvedbenog projekta (INSTITUT IGH d.d.), a što se očekuje do kraja kolovoza ove godine. Ishođenje građevinske dozvole ovisit će o riješenosti imovinsko-pravnih poslova.


Treća dionica

Ishođena je lokacijska dozvola temeljem koje je izrađen i ovjeren parcelacijski elaborat te je u tijeku postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Za treću dionicu također je u tijeku izrada glavnog i izvedbenog projekta (INSTITUT IGH d.d.) čije se dovršenje, zajedno s projektom druge dionice, očekuje do kraja kolovoza ove godine. Ishođenje građevinske dozvole i za ovu dionicu ovisit će o riješenosti imovinsko-pravnih poslova.


Ranije se baratalo vrijednošću investicije za cijelu trasu produžetka Branimirove od 180 milijuna kuna, a sada se neslužbeno barata brojkama od cca 30 milijuna eura.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 30.4.2024. 13:02:39

Create Account