Sudbina bivše Sljemenove upravne zgrade svjetlija je negoli mnogi vide, a o njenoj budućnosti odlučivat će sami Sesvećani

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.1.2024. 14:49:04
Sudbina bivše Sljemenove upravne zgrade svjetlija je negoli mnogi vide, a o njenoj budućnosti  odlučivat će sami Sesvećani

Foto: Inovativni centar zajednice

Projekt nazvan HUB-S 1.0 javnosti vjerojatno ne znači puno, no putem njega bit će transformirana stara Sljemenova zgrada uprave gdje bi u vrlo skoroj budućnosti trebao biti sesvetski centar inovativnih ideja.



Jedan, javnosti možda pomalo neobični skup, održan je prošlog petka u negdašnjoj upravnoj zgradi  bivšeg Sljemena. Neobičan po tome što su se predstavnici mnogih institucija i organizacija, ali i sami građani, okupili u danas vrlo derutnom, devastiranom i zapuštenom prostoru, gdje su na hladnoći uz vlažne zidove razmjenjivali mišljenja o budućnosti tog objekta.


A ona je, ne bi čovjek danas rekao, svjetlija negoli mnogi mogu zamisliti. Poznato je, pa nećemo ponavljati, da se uskoro (to znači možda već za koju godinu, valjda ne desetljeće), očekuje početak preobrazbe kompleksa Sljeme, ali uvod u cjelokupnu velebnu investiciju dat će skora renesansa dvaju prostora, odnosno dvaju objekata. Jedan, koji smo upravo spomenuli, dakle upravna zgrada, a drugi je "kockica", velika betonska proizvodna zgrada propale mesne industrije koja će, kao što je poznato biti rekonstruirana i prenamijenjena u sesvetsku glazbenu školu, a papirnate pripreme za to već su dobrano započele.


No, javnosti je manje poznato što će biti s upravnom zgradom. Upravo za nju postoji projekt za rekonstrukciju, kojeg je još 2017. godine izradio zagrebački Arhitektonski fakultet, a kasnije preuzeo Grad Zagreb. Projekt je nazvan HUB_S  i zamišljen je kao poduzetnički centar. 


U tom je smislu sada pokrenuta inicijativa za okupljanje što šire baze sesvetskih organizacija, institucija i građana, posebice mladih koji su izvor mnogih dobrih ideja, a prvi zajednički skup održan je prvog petka ove godine kad su se okupili predstavnici mnogih organizacija kao što su:  udruga Zelene i plave Sesvete kao partner događanja i dionik dosadašnjih projekata vezanih na Sljeme, Muzej Prigorja, Narodno sveučilište Sesvete, Čisteći medvjedići, udruga Hrvatska permakultura, udruga Dream catcher, udruga Planinska družina, keramički studio ByFire, HPD LIPA, predstavnici programa ŠIZ Sesvetske gimnazije, prof. dr.sc. Željka Šiljković s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, predstavnik društva SFera, predstavnica ŠPUD-a, nekoliko sesvetskih umjetnica i članova raznih ekoloških inicijativa i udruga, nekoliko stručnjaka i vijećnika koji načelno podržavaju ideju radi čega su se došli dodatno informirati.


Namjera ove inicijative je skupiti sve ideje za buduću namjenu zgrade i formirati bazu korisnika budućeg centra.  Osnovna ideja je i da se zgrada može i treba odmah početi koristiti na korist lokalne zajednice, kroz privremeno korištenje, organiziranjem raznih događanja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.1.2024. 13:16:56

Create Account