Tisuću potresa u proteklih mjesec dana, šest s epicentrom u sesvetskim naseljima - video seizmologa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.4.2020. 10:10:26
Tisuću potresa u proteklih mjesec dana, šest s epicentrom u sesvetskim naseljima - video seizmologa

Foto: Screenshot - Youtube

Seizmološka služba zabilježila je od jakog potresa 145 jačine veće od 1,3 Richtera i više od 850 slabijih od toga. Šest od njih bili su s epicentrom na području Sesvetskog prigorja.



Nakon jakog potresa snage 5,5 Richtera koji je nanio ogromne štete, ali na žalost kao posljedicu imao i oduzimanje jednog mladog života i pedesetak što većih što manjih ozljeda, zagrebački seizmolozi su do 18. travnja zabilježili gotovo tisuću potresa od kojih je 145 jačih od 1,3 Richtera, i 850 slabijih, između 0,6 i 1,3 Richtera, a onih slabijih od 0,6 Richtera koje ni ne osjetimo bilo je možda i više tisuća, njih seizmolozi ne broje niti istražuju i oni se svakodnevno događaju. Uostalom, 0,6 Richtera je potres koji djeluje na objekt uz prometnicu kad prođe iole veći kamion.


Ono što je javnost iz tog doznala jest da naš tektonski rasjed nije tek jedna crta koja prolazi negdje podnožjem Medvednice, nego taj rasjed izgleda više kao korjen nekog velikog stabla. Vidljivo je to iz epicentara naknadnih potresa koji su nastajali od prvog u Markuševcu, gdje je vjerojatno i najveći rasjed, pa na području gotovo cijelog medvedničkog Prigorja.


Na području Sesveta seizmolozi koji su naknadnom obradom podataka precizno izračunali svaku poziciju potresa jačeg od 1,3 Richtera, vidljivo je da je šest epicentara bilo na području sjeverozapadnih sesvetskih naselja i do jedan epicentar u Šimuncečvcu, dva na području Vugrovca, i tri na području Goranca. Doduše nije objavljena kolika je bila njihova snaga, bili su slabijeg intenziteta, no svaki su put dobrano uznemirili ionako vrlo uznemirene, a i postradale mještane tih naselja. 


Nakon mjesec dana potresi su se, kao što se i predviđalo, prorijedili, no bit će ih još jer je, prema riječima seimologa to dio zemljane aktivnosti smirivanja nakon velikog potresa, ali ti potresi smirivanja terena nisu jaki. No, bit će ponovo velikih potresa na ovom našem području, samo nadajmo se da njemu danas živi ljudi više neće svjedočiti, da do tada kad ponovo dođe, građevine će biti nove i otporne, a postojeće ojačane kako više ne bi bilo opasnih i pogibeljnih situacija kakve su se sada dogodile.


Video: Seizmološka služba

Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account