Koncert „Simfonija u Centru“ ove nedjelje u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.4.2019. 14:43:48
Početak: 14.04.2019. 18:30
Koncert „Simfonija u Centru“  ove nedjelje u Sesvetama

Foto: SO-DO orkestar

Centar za kulturu NS Sesvete u nedjelju je domaćini Simfonijskom orkestru mladih SO DO centar Zagreb - El Sistema Hrvatska. Orkestar čine djeca i mladi svih uzrasta, iz svih dijelova grada i okolice ( i iz Sesveta), a okupljeni ljubavlju prema glazbi i zajedničkom muziciranju. 


Projekt formiranja orkestara djece i mladih, poznat kao El Sistema, nastao je 1975. godine u Venezueli kao socijalni pokret kroz glazbu. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014.  godine djeluje i u Hrvatskoj. Zagrebački El Sistema centar djeluje u okviru udruge SO DO – El Sistema Hrvatska te uz pomoć partnera – Centra za kulturu i informacije Maksimir koji im daje podršku i prostor za rad. 

   

Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.


U pogledu društvenog razvoja – djeca svoje slobodno vrijeme provode učeći glazbu i izgrađujući svoju osobnost, duhovnost i intelekt u pozitivnom smjeru. Kroz to im se pruža mogućnost da svoje potencijale, talente i vrijeme usmjere u pozitivan način izražavanja, u komunikaciju i druženje sa svojim vršnjacima, kao i ostalim starosnim skupinama. U kulturnom pogledu – razvijaju se u kulturne i glazbeno obrazovane mlade ljude, bez obzira da li glazba postaje njihova profesija ili odabiru neki drugi životni put. Jedna od premisa rada udruge je da kultura izgrađuje karakter i osobnost, te da  svaka osoba koja je u tom pogledu educirana, pozitivno doprinosi društvu u budućnosti.


Sudjelovanje u programu „El Sistema“ za sve polaznike je besplatno, inkluzivno i ne-selektivno, i tako svima dostupno.  

Voditelj programa bit će općepoznati frontmen Cubisma Ricardo Lique.
Vezane vijesti
Ažurirano: 7.2.2020. 13:20:41

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account