Vlada donosi Nacionalni program reformi i Plan konvergencije

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 27.4.2017. 8:08:27
Vlada donosi Nacionalni program reformi i Plan konvergencije

Foto:

Vlada će u četvrtak donijeti nacionalni program reformi 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017.-2020., koje bi trebala do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji.


Najavljujući nacionalni program reformi, premijer Andrej Plenković u srijedu je na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kazao da taj program ima tri glavna cilja - jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija.

Također je kazao da taj program ima 12 područja i 51 mjeru te da će u cijelosti biti kompatibilan s programom rada Vlade identificirajući temeljne reformske zadaće u razdoblju od 12 do 18 mjeseci.

"Nastojali smo ove godine biti realni u našim ambicijama i postaviti ciljeve koji će biti ostvarivi", poručio je Plenković.


Kada je riječ o konkurentnosti gospodarstva, rekao je da se prije svega želi povećati i unaprijediti poslovna klima u zemlji, od povećanja učinkovitosti u okviru sustava državne uprave do objedinjavanja inspekcijskih službi.

Po njegovim riječima, jasno je definirano i da se nastavi sa smanjenjem parafiskalnih nameta za oko 20 posto od 2017. do 2019., kao i da se želi unaprijediti raspolaganje i upravljanje državnom imovinom te nastaviti i s profesionalizacijom javne uprave.

Premijer je izjavio i da su reforma obrazovanja i provedba kurikularne reforme cilj svih vlada te da i to mora biti tema oko koje nema prijepora nego široki društveni konsenzus.

Najavio je i da će dio programa biti aktivne mjere zapošljavanja te je naglasio da je ključna održivost javnih financija, što pretpostavlja angažirani pristup strukturnim reformama.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i "zamrzavanje" sredstava EU-a za državu članicu.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.9.2019. 22:53:49

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account