Za 11 javnih projekata produljuje se program sufinanciranja energetske obnove zgrada

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 18.5.2017. 11:01:41
Za 11 javnih projekata produljuje se program sufinanciranja energetske obnove zgrada

Foto: HINA/ ik; Poljud

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se provedba programa financiranje energetske obnove zgrada javnog sektora produžava do kraja 2018. godine, za što će se iz proračuna osigurati 160 milijuna kuna.


Riječ je o programu započetom 2014. godine, a današnjoj se odlukom produžava rok za financiranje projekata koji su u tijeku ili su u fazi ugovaranja, odnosno za koje će se ugovori sklopiti nakon završetka postupaka javne nabave započetima do 31. prosinca 2015. godine.

Za tu će se svrhu iz državnog proračuna i financijskog plana Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 160 milijuna kuna.

Ministar Lovro Kuščević pojasnio je da se radi o ukupno 11 projekata, među kojima je nekoliko bolnica, zatvor, stadion Poljud i sl., koji ukupno obuhvaćaju više od 60 zgrada, a čijim se završetkom ostvaruju značajne uštede u potrošnji energije i izbjegava mogućnost skupih tužbi protiv države.

                                                                                                                   

Vlada je donijela i odluku o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima izbornih povjerenstava i biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora.

Ta će naknada za članove izbornih povjerenstava u gradovima s više od 101 biračkog mjesta iznositi po 6 tisuća kuna, u onima s 51 do 100 biračkih mjesta 4 tisuće kuna, s 26 do 50 biračkih mjesta 3 tisuće kuna, a onima s manje od 25 biračkih mjesta 2 tisuće kuna neto po osobi. Za održavanje drugog ili trećeg kruga naknada će iznositi 60 posto ukupnog iznosa za prvi krug.   

Predsjednici i potpredsjednici biračkih odbora će, pak, dobiti po 350 kuna neto, a članovi po 300 kuna neto naknade za rad posebno za sva tri kruga izbora.


Vlada i o potporama u 2014. i 2015.

Usvojena su i godišnja izvješća o državnim potporama dodijeljenima 2014. i 2015 godine, koja pokazuju da je u Hrvatskoj 2014. dodijeljeno ukupno 8,6 milijardi kuna potpora, odnosno 2,61 posto BDP-a. Od toga, 63 posto išlo je za sektor industrije i usluga, a 36,9 posto odnosi se na poljoprivredu i ribarstvo.

Pojedinačno je najviše, 3,9  milijardi kuna, dodijeljeno sektoru prometa, za usluge javnog radiotelevizijskog emitiranja dodijeljeno je 1,2 milijarde kuna, a za brodogradnju 367,6 milijuna kuna.

Godinu kasnije, potpore rastu na ukupno gotovo 9,9 milijardi kuna, odnosno 2,96 posto BDP-a, a mijenja se i struktura. Naime, 2015. potpore sektoru industrije i usluga činile su 50,7 posto ukupnih potpora, dok su one za poljoprivredu i ribarstvo narasle za 49,3 posto.

Za usluge javnog RTV emitiranja te je godine dodijeljeno 1,2 milijarde kuna, potpore sektoru prometa bile su znatno niže nego godinu ranije i iznosile su tek nešto više od milijardu kuna, dok su potpore brodogradnji porasle na 503,2 milijuna kuna.

Splitsko-makarskoj nadbiskupiji Vlada je darovala tri nekretnine u Splitu za otvaranje Riznice sakralne umjetnosti. Riječ je o jednoj kući i dvije zgrade procijenjene tržišne vrijednosti 13,13 milijuna kuna. Tim se darovanjem, stoji u odluci Vlade, ispunjava obveza države iz ugovora o zamjeni nekretnina između države i Srednje tehničke prometne škole u Splitu.

Vlada je općini Sali na Dugom otoku dala suglasnost za osmogodišnje zaduženje od 3 milijuna kuna kod  Erste&Steiermaerkische banke za financiranje rekonstrukcije i sanacije puta „Preko porta“.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.7.2021. 12:38:51

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account