Započinje gradnja Pelješkog mosta

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 2.6.2017. 8:23:07
Započinje gradnja Pelješkog mosta

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u četvrtak da bi gradnja Pelješkog mosta trebala započeti ove godine na jesen, a svi radovi na mostu i okolnoj infrastrukturi trebali bi biti završeni 2021. ili 2022. godine.


Premijer Andrej Plenković izvijestio je na sjednici Vlade da će Europska komisija idućega tjedna dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom te da će Hrvatska za to iz EU proračuna dobiti 357 milijuna eura.

Kako je rekao na početku sjednice Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dobila je poziv povjerenice za regionalnu politiku EK Corine Cretu za 7. lipnja te da će Europska komisija dovršiti sve svoje interne procedure za sufinanciranje do sada najvećeg projekta "kojeg smo uopće imali iz sredstava EU i iz proračuna EU".

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, Butković je ocijenio da je to velika za vijest za sve građane Hrvatske, posebno građane Dubrovačko-neretvanske županije, jer neće više morati prelaziti kroz teritorij druge države, a i gužve na prijelazu u Neumu će postati prošlost.

"To je najveći i najznačajniji infrastrukturni projekt iz sektora prometa", istaknuo je Butković, ponovivši da se radi o projektu vrijednom 420,3 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura EU sufinanciranje.

Kazao je i da je natječaj za odabir izvođača završio u prvom koraku, u kojem se javilo 12 zainteresiranih izvođača, a u drugi krug ušlo ih je osam. Rok za završetak drugog kruga je 17. srpnja i u rujnu bi trebali imati izvođača radova te će nakon toga započeti i radovi.

Ističući da je postupak odabira izvođača tajan te stoga ne može govoriti o detaljima, Butković je kazao da će učinak provedbe tog projekta, osim spajanja teritorija i jačanja juga Hrvatske u gospodarskom i turističkom smisli, biti i prilika da se hrvatski 'građevinci' uključe u izgradnju.


Podsjetio je i da se sam projekt sastoji od tri faze – izgradnja most duljine 2,4 kilometra, 12 kilometara pristupnih cesta te stonska obilaznica te je istaknuo da bi sve trebalo biti gotovo do 2021. – 2022. godine.

Tim projektom, kazao je, Hrvatska spaja svoj teritorij. Naveo je i da je sve iskominicirano s BiH, kojoj ostaje pravo nesmetanog prolaska, koje je uzeto u obzir i pri projektiranju mosta, pa će on zbog toga biti visok 55 metara.

Ministar prometa je podsjetio i kako je u njegovom resoru unazad dva mjeseca potpisano osam velikih projekta vrijednih 3,5 milijarde kuna, od čega će se 2,5 milijarde eura financirati bespovratnim sredstvima EU.

Do kraja godine Butković najavljuje ugovaranje još dva velika, željeznička projekta – na prugama Zaprešić-Zabok vrijedne oko 600 milijuna kuna te Vinkovci-Vukovar, vrijednosti 528 milijuna kuna.

"Ako sve bude tako, krajem ove godine imat ćemo ugovoreno projekte vrijedne oko 7,6 milijardi kuna u sektoru projekta, što je oko 80 posto sredstava iz operativnog programa predviđenog za promet", kazao je Butković.


EU povjerenica Cretu potvrdila sufinanciranje gradnje

Europska povjerenica Corina Cretu potvrdila je u četvrtak sufinanciranje gradnje Pelješkog mosta iz proraračuna Europske unije i najavila da će ceremonija biti održana iduću srijedu u Bruxellesu.

“Jučer sam poslala poziv na ceremoniju ministrici Gabrijeli Žalac jer se nažalost, zbog obveza, nisam mogla odazvati njezinu pozivu u Dubrovnik. Do 7. lipnja ostali su još samo proceduralni poslovi”, rekla je Cretu za Hinu u Helsinkiju gdje je u utorak počela dvodnevna konferencija “Smart Regions” posvećena razvoju i inovacijama europskih regija.

“Studija izvedivosti je u proceduri, dobra je, i njezino odobrenje bi trebalo biti gotovo najranije do 7. lipnja. Napravljena je u suradnji s Europskom investicijskom bankom. Zahvalna sam Hrvatskoj i BiH što su se uspjele dogovoriti oko projekta i potrebe za njegovom realizacijom”, rekla je Cretu.

“Nadam se da će sve ići brzo i da ću biti pozvana na inauguraciju”, dodala je.

“Sada ne znam napamet točan iznos, morala bih provjeriti, no velikim dijelom će se financirati iz proračuna EU”, rekla je povjerenica.

Projekt će biti sufinanciran u sklopu europske politike smanjivanja nejednakosti među europskim regijama.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.5.2020. 13:29:21

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account