Čini se da bi nikada dovršen kulturni dom Jelkovec kroz novi Program razvoja kulture mogao biti priveden svrsi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2023. 13:46:02
Čini se da bi nikada dovršen kulturni dom Jelkovec kroz novi Program razvoja kulture mogao biti priveden svrsi

Foto: Grad Zagreb

U Centru za kulturu Trešnjevka sinoć je održana javna tribina na kojoj je predstavljen Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030., dokument koji će biti upućen u proceduru javnog savjetovanja u listopadu.



Grad Zagreb, kako je sinoć rečeno, jedini je grad u Hrvatskoj koji je postavio i proveo ovakav otvoren i participativan proces u definiranju svoje kulturne politike. Dokument je izrađen u suradnji s više od 50 umjetnika, kulturnih radnika i stručnjaka koji su odabrani putem javnog poziva, a radne timove činili su i članovi Radne skupine za kulturnu politiku i kulturni razvoj Grada Zagreba, članovi kulturnih vijeća Grada Zagreba i službenici Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.


Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je istaknula da je Grad Zagreb proračunskim izdvajanjem i podupiranjem kulturnog sadržaja dokazao da je kultura prioritet ove Gradske uprave. „Iznos izdvajanja za kulturu u proračunu je 18% veći za 2023. nego za godinu prije, a 30% veći od zadnjega koji je donijela prethodna gradska uprava“, istaknula je zamjenica gradonačelnika te dodala da je potpisan i novi kolektivni ugovor u kulturi, pa su tako poboljšana i materijalna prava svih zaposlenika gradskih ustanova.  


Zamjenica gradonačelnika Dolenec istaknula je da je započeo veliki investicijski ciklus u obnovu i razvoj kulturne infrastrukture. „Najveći dio rasta su ulaganja u obnovu od potresa i kapitalne projekte, poput Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Kapitalna ulaganja su četverostruko veća, ali i investicijsko održavanje je značajno raslo, čak 2.7 puta.” 


Dodala je i da nas u 2024. čeka najveća Gradska investicija općenito, ne samo na području kulture, a to je gradska knjižnica i kulturno-društveni centar Paromlin. „Na Paromlinu će biti smještena ne samo središnja gradska knjižnica, već i društveno-kulturni centar koji će kroz suradnju s ustanovama i nezavisnim organizacijama kreirati program fokusiran na knjigu, znanje i obrazovanje, uključujući javna predavanja, tribine, predstave, koncerte i radionice“, rekla je zamjenica Dolenec. 


Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić istaknula je da se programom podupire razvoj stvaralaštva, raznolikost kulturne ponude te kako potiče vidljivost kulture i kulturni turizam. Osim Paromlina, osvrnula se i na druge projekte vezane uz kulturnu infrastrukturu. „Jako su nam važni i objekti koji postoje i na kojima su planirani radovi obnove poput rekonstrukcije Centra za kulturu Novi Zagreb, dvorane Narodnog sveučilišta u Dubravi, nedovršenog prostora dvorane Jelkovec, sanaciju i obnovu Pogona i Centra mladih Ribnjak, Maksimir, kino Tuškanac i dvoranu Pučkog otvorenog učilišta“, istaknula je pročelnica iz čijih riječi isčitavamo da se u dogledno vrijeme planira konačno privesti krju nikad dovršen kulturni centar naselja Novi Jelkovec. Ako je to tako, naravno da je ova ideja za pozdraviti, jer to je jedino što je u ovom programu posebno apostrofirano za područje Sesveta.


Među ostalim važnim projektima dodala je i obnovu Kina Europe, nastavak projekta bloka tvornice Badel (ne ovog u Sesvetama), te prenamjenu bivšega Kina Kalnik na Črnomercu u društveno kulturni centar, kao i tržnice na Trnju, prostora u Draškovićevoj i bivšoj tvornici Pluto.


Program razvoja kulture Grada Zagreba usvaja Gradska Skupština, nakon provedenog savjetovanja s javnošću.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.2.2024. 15:22:41

Create Account