Grad Zagreb angažirao izvođače radova na sanaciji najoštećenijih škola, tri su iz Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.7.2023. 11:41:42
Grad Zagreb  angažirao izvođače radova na sanaciji najoštećenijih škola, tri su iz Sesveta

Foto: Čitatelj

Od četiri u nevremenu najoštećenije škole, tri su iz Sesveta, a gradska uprava odmah je angažirala izvođače koji su započeli sanaciju.




U olujnom, na mahove orkanskom nevremenu koje je u srijedu predvečer poharalo Zagreb četiri su škole teško oštećene - OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Brestje, Gimnazija Sesvete i OŠ Augusta Harambašića, te su za njih, navodi se u gradskoj informaciji, već ugovoreni izvođači koji saniraju štetu. 


Grad je izvijestio o posljedicama nevremena sa stanjem na dan 21. srpnja.


Tijekom jučerašnjeg dana i noći, sve gradske službe nastavile su raditi na otklanjanju posljedica olujnog nevremena koje je zahvatilo Zagreb 19. srpnja 2023. godine.


Javna rasvjeta

Na sustavu javne rasvjete grada Zagreba došlo je do oštećenja 1.700 metara nadzemne mreže, a oštećeno je i 17 stupova te 57 svjetiljki. Dio gradskih četvrti jučer navečer je jedno vrijeme bio bez javne rasvjete zbog kvara na uređaju za slanje ton-frekventnog signala u niskonaponsku električnu mrežu, koji je u nadležnosti Elektre Zagreb. Ekipe su i dalje na terenu i sustav se normalizira.


Sustav prijava šteta građana

Od jučer popodne kada je sustav prijava aktiviran do jutros u 8 sati zaprimljeno je 410 prijava šteta od strane građana. Grad Zagreb je oformio više desetaka timova koji izlaze na teren kako bi ubrzali postupak prijave šteta za građane. 


Školski objekti 

Evidentirano je 128 prijava štete na objektima vrtića i škola, od čega 62 na vrtićima, 50 na osnovnim školama i 16 na srednjim školama. Većina šteta je lakše naravi, dok su za četiri teško oštećene škole - OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Brestje, Gimnazija Sesvete, OŠ Augusta Harambašića - već ugovoreni izvođači koji saniraju štetu. 


Javni prijevoz

Tramvajski promet je redovit na svim linijama. Sinoć u kasnim večernjim satima dolazilo je do kratkotrajnih zastoja u prometu zbog intervencija vatrogasaca ili čišćenja granja i lišća, posebice u centru grada. Dežurne ekipe obavljaju preglede na tramvajskoj infrastrukturi, prometna kontrola po dojavi izlazi na teren, obavlja nadzor i otklanja problem. 

Autobusne linije 109 (Črnomerec - Dugave) i 146 (Reljkovićeva - Jankomir) i dalje prometuju djelomično izmijenjenom trasom zbog zabrane prometa na dijelu Prilaza baruna Filipovića. Ostale autobusne linije prometuju redovito.


Zbog grmljavinskog nevremena jutros, početak rada žičare očekuje se nakon stabilizacije vremenskih uvjeta, oko podneva. Pregledana je cjelokupna trasa i postrojenje te oprema, a obavljene su i dodatne sigurnosne provjere. Šteta koju je uzrokovao vjetar na Gornjoj postaji  žičare je privremeno sanirana.  


Prilaz Baruna Filipovića

Prometnica je sanirana i puštanje u promet očekuje se oko podneva.


Parkovi i druge rekreativne površine

Građane i dalje molimo da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima i rekreativno-sportskim objektima na Jarunu, Bundeku, Šalati, Sopotu i Hipodromu, zbog mogućnosti daljnjeg lomljenja pojedinih grana oštećenih stabala.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2023. 17:01:29

Create Account