Gradska uprava tvrdi da će usvojiti niz prijedloga iz javnog savjetovanja o visini najamnina za gradske stanove

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.10.2023. 14:15:31
Gradska uprava tvrdi da će usvojiti niz prijedloga iz javnog savjetovanja o visini najamnina za gradske stanove

Foto: Facebook/Zelene i plave Sesvete

Gradska uprava putem priopćenja odaslanih medijima tvrdi da će usvojiti niz  prijedloga iz javnog savjetovanja o visini najamnina za gradske stanove.



Grad Zagreb odlučio je izmijeniti Odluku o najmu stanova na način da ona bude socijalno pravedna, odnosno da se stanovi ubuduće dodjeljuju sukladno prihodu kućanstva. To do sada nije bio slučaj, pa su npr. najamnine od 100 eura plaćala kućanstva s prihodima iznad 6,000 eura, dok socijalno ugroženi građani i obitelji godinama čekaju na gradski stan. Takav primjer je četveročlana obitelj koja po dosadašnjoj odluci za gradski stan od 64 m2 plaćala 115 eura mjesečne najamnine, a ima mjesečni prihod kućanstva od 6,200 eura.


Ovakvi primjeri su brojni, i stoga Grad Zagreb mijenja Odluku o najmu stanova i Zaključak o visini najamnine tih stanova s namjerom da gradske stanove, njih više od 6,000, koriste socijalno ugrožena kućanstva i kućanstva koja imaju ispod prosječne prihode. Naslijeđeno stanje koje želimo prekinuti je da su značajan dio gradskih stanova koristili ljudi s prihodima daleko iznad prosjeka. U Zagrebu već godinama između 600 do 800 socijalno ugroženih obitelji čekaju na listi za dobivanje stanova dok su do sada u gradskim stanova živjele obitelji s visokim prihodima i plaćali najamnine između 100 i 250 EUR.


Sama Odluka regulira socijalni najam i priuštivo stanovanje, i sutra će se naći pred zastupnicima u Gradskoj skupštini. Nakon njenog usvajanja, gradonačelnik Grada Zagreba donijet će Zaključak o visini najamnine za stanove kojima upravlja Grad Zagreb. I prijedlog Oduke o najmu stanova i Zaključak o visini najamnine bili su u javnom savjetovanju, nakon kojega je usvojen niz prijedloga građana iznesenih u javnom savjetovanju.


Iznosi novih najamnina počet će se primjenjivati od 1. srpnja 2024. Dvije su kategorije najmoprimaca, gdje su u prvoj kategoriji oni koji zadovoljavaju kriterije za stanove za socijalno ugrožene time što ne prelaze 30% prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba (koja trenutno iznosi 1,300 eura) u prethodnoj godini po članu kućanstva za višečlana, te 50% za samačka kućanstva. Oni će i dalje plaćati najamninu u visini zaštićene najamnine od 0,36 EUR/m2 (2,7 kuna po kvadratnom metru). To znači da će npr. za stan od 50 m2 plaćati mjesečnu najamninu od 18 eura.


U drugoj su kategoriji najmoprimci koji zadovoljavaju kriterije za priuštivo stanovanje, koji su podijeljeni u tri razreda s obzirom na visinu prihoda. Kućanstva koja imaju manje od 50% prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 12% prihoda, kućanstva od 50 do 80% prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 16% prihoda, a kućanstva koja imaju više od 80% prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini, plaćat će najamninu na razini 24% prihoda.


Navedeni postotni iznosi prihoda od 12%, 16% i 24% umanjeni su temeljem prijedloga u javnom savjetovanju (u prvotnom prijedlogu iznosili su 15%, 20% i 25%).


Prag razine prihoda koja definira pravo na produljenje ugovora je također temeljem prijedloga u javnom savjetovanju podignut sa 70% na 80% prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba po članu kućanstva. Također, temeljem javnog savjetovanja uvedene su dvije osnove za umanjenje iznosa visine najamnine. Prvo, iznos najamnine se umanjuje za 20% u slučaju kad je član kućanstva osoba s težim ili teškim invaliditetom, odnosno III i IV stupnjem funkcionalnih nesposobnosti. Drugo, iznos najamnine se umanjuje za 20% za stanove u gradskoj četvrti Sesvete s obzirom na manje tržišne cijene najma.

  


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:39:02

Create Account