Tomašević predstavio gradski proračun, za 1,1 milijardu kuna viši nego ove godine.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.11.2021. 13:07:24
Tomašević predstavio  gradski proračun, za 1,1 milijardu kuna viši nego ove godine.

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je danas prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2022. težak 15,12 milijardi kuna (s korisnicima), odnosno 10,19 milijardi kuna u užem smislu, čime je za 1,1 milijardu kuna veći nego konsolidirani proračun iz 2021. 





Ukupan proračun grada u užem smislu je 10,19 milijardi kuna, odnosno 1,1 milijardu kuna je  veći i to zbog većih ulaganja u postpotresnu obnovu te otplate dugova.


U narednoj se godini planiraju viši prihode jer očekuje da će se iz Fonda solidarnosti u proračun stići 520 milijuna kuna, dok 680 milijuna kuna grad planira uprihoditi prodajom gradske imovine. Grad želi proradi i svoj udjel u informatičkoj tvrtki Apis IT  za 350 milijuna kuna, a u planu su i prodaje manjih gradskih zemljišta, te zemljišta u Blatu, kao i poslovnih prostora za koje se planira uprihoditi 200 milijuna kuna.


Također predviđa se da će porezni prihodi porasti u odnosu na 2021. godinu za 415 milijuna kuna.


Što se rashoda tiče, grad će u sljedećoj godini platiti ukupno 965 milijuna kuna za dugove, što je 700 milijuna kuna više nego li je plaćeno ove godine.


Planira se i proračunski višak od 300 milijuna kuna kojim će se u naredne četiri godine pokriti akumulirani dug grada Zagreba.


Troškovi poslovanja grada smanjit će se za 7% zbog u rezova u plaćama u Gradskoj upravi, naknadama vijećnika, manjeg troška čuvanja gradske imovine, manjeg izdvajanja za mjeru roditelj odgojitelj, za koju će se u 2022. s predloženim promjenama, izdvojiti 280 milijuna kuna manje.


Prema onome što je rekao Tomašević, grad Zagreb planira zadržati socijalne transfere stanovništvu, a ukupan iznos za stipendije učenicima i studentima iznosit će 48 milijuna kuna. Također, prema informacijama iz gradske uprave, ne planira se dirati u subvencije za prijevoz građana koje Grad isplaćuje ZET-u.  Za obnovu privatnih zgrada, u kojima grad sudjeluje s 20%, grad u 2022. godini planira uložiti 160 milijuna kuna. 


Što se tiče za Sesvete jako važnog pitanja vrtića, u narednoj se godini planira uložiti 67 milijuna kuna u izgradnju četiri nova dječja vrtića, navodno su dva u Sesvetama, dok će se za poslijepotresnu konstrukcijsku obnovu 13 škola i učeničkog doma izdvojiti 287 milijuna kuna.


Planira se i denivelacija prometnice na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku u vrijednosti 90 milijuna kuna, dok nastavak projekta Branimirove kroz Sesvete nije eksplicitno spomenut, što ne znači da nije predviđen, no o tome smo u gradonačelniku poslali pismeni upit, a odgovor ćemo objaviti odmah čim ga primimo.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:39:02

Create Account