Troskot: Napravit ćemo najsuvremenije škole u Čulincu i Španskom. Novac ćemo povući iz EU fondova.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.3.2021. 14:42:38
Troskot: Napravit ćemo najsuvremenije škole u Čulincu i Španskom. Novac ćemo povući iz EU fondova.

Foto: MOST

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot održao je jučer, u subotu konferenciju za novinare u Donjoj Dubravi na adresi II. Čulinec 1a gdje bi trebala biti izgrađena škola.



 „OŠ Čulinec“ je urbana legenda. Škola na granici kvartova Trnava i Čulinec trebala je biti napravljena još krajem 1960-tih. Ovo područje broji više od 10 tisuća stanovnika, a unatoč tome što je veličine veće od npr. Daruvara, nema osnovnu školu. U ovu školu išlo bi oko 700 učenika, koji sada kao i generacije desetljećima prije njih idu u druge škole u Donjoj Dubravi i to autobusima ili pješice preko opasnih pružnih prijelaza. Školu u Čulincu na odavno predviđenom mjestu, ali po najmodernijim standardima obećao je napraviti Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Zvonimir Troskot.


„Smatramo da je vrijeme da napravimo školu ovdje u Čulincu kako ne bi više djeca morala ići preko opasne pruge u OŠ Retkovec i kako bi u svom kvartu mogla pohađati nastavu. Bilo je nekoliko pokušaja izrade projektne dokumentacije za ovu školu koja je narasla sa tri na pet milijuna kuna. To bismo definitivno ispitali i ne bismo dozvolili nikakve javne nabave koje su prevelike i koje nude troškove iznad tržišne cijene. Školu bismo izgradili po najmodernijim standardima, a planiramo isto tako napraviti i osnovnu školu u Španskom. Novce za nove škole povlačili bismo iz europskih fondova. Za povlačenje novca iz EU imamo znanje i motivaciju. Barake koje sada gledate, zamijenit će suvremena škola. Kad preuzmemo vlast, urbana legenda o školi u Čulincu bit će realizirana“, rekao je Troskot. 


Uz Troskota, govorili su također i dugogodišnji stanovnik Trnave Siniša Opačić koji je posvjedočio samu problematiku koja tišti dva susjedna zagrebačka kvarta te Mostov vijećnik u GČ Donja Dubrava Nikola Horvatić koji je jako dobro upoznat s problematikom ove škole čiji je prvi projekt napravljen 2006. godine.


Opačić je ispričao kako je o Čulinečkoj osnovnoj školi prvi puta čuo 1980-te kad je trebao krenuti u prvi razred. „Moji roditelji tada su bili užasnuti činjenicom da ja kao prvašić moram pješice preko opasnog pružnog prijelaza u OŠ Marija Jurić Zagorka, jer u Čulincu škole nije bilo kao što je nema još niti danas. Ništa se nije promijenilo. I dalje postoji pruga kao jedna velika barijera koja razdvaja Donju Dubravu, a tijekom godina kao dodatna barijera djeci na putu za školu nastala je i Branimirova“, rekao je Opačić i dodao kako postoji puno manjih mjesta u Hrvatskoj koja imaju svoju osnovnu školu, a ovaj dio Dubrave koji broji gotovo 11 tisuća ljudi nema svoju osnovnu školu. „U Čulincu ne očekujemo mramor, želimo samo osnovnu školu i osmijeh na licima naših mališana“, zaključio je Opačić.


Nikola Horvatić,  rekao je da Grad Zagreb na parceli predviđenoj za OŠ u Čulincu raspolaže sa 8 tisuća vlastitih kvadrata, a kako bi se pristupilo izgradnji škole potrebno je od privatnih vlasnika otkupiti još 18-20 tisuća kvadrata. Horvatić je upozorio i da na ovu parcelu na kojoj su razrušene radničke barake i šikara, ukazuje nevjerojatnih 8 prometnih upozorenja 'ŠKOLA'. „Vidite li vi ovdje školu? Da li su ove oznake, oznake za nešto za što još nije gotov niti idejni projekt, niti lokacijska dozvola, niti riješeni imovinsko-pravni odnosi? Vjerujemo da ćemo s gospodinom Troskotom sve to riješiti“, zaključio je Mostov vijećnik u GČ Donja Dubrava Nikola Horvatić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.4.2024. 13:48:54

Create Account