Troskot: Napravit ćemo najsuvremenije škole u Čulincu i Španskom. Novac ćemo povući iz EU fondova.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.3.2021. 14:42:38
Troskot: Napravit ćemo najsuvremenije škole u Čulincu i Španskom. Novac ćemo povući iz EU fondova.

Foto: MOST

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot održao je jučer, u subotu konferenciju za novinare u Donjoj Dubravi na adresi II. Čulinec 1a gdje bi trebala biti izgrađena škola. „OŠ Čulinec“ je urbana legenda. Škola na granici kvartova Trnava i Čulinec trebala je biti napravljena još krajem 1960-tih. Ovo područje broji više od 10 tisuća stanovnika, a unatoč tome što je veličine veće od npr. Daruvara, nema osnovnu školu. U ovu školu išlo bi oko 700 učenika, koji sada kao i generacije desetljećima prije njih idu u druge škole u Donjoj Dubravi i to autobusima ili pješice preko opasnih pružnih prijelaza. Školu u Čulincu na odavno predviđenom mjestu, ali po najmodernijim standardima obećao je napraviti Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Zvonimir Troskot.


„Smatramo da je vrijeme da napravimo školu ovdje u Čulincu kako ne bi više djeca morala ići preko opasne pruge u OŠ Retkovec i kako bi u svom kvartu mogla pohađati nastavu. Bilo je nekoliko pokušaja izrade projektne dokumentacije za ovu školu koja je narasla sa tri na pet milijuna kuna. To bismo definitivno ispitali i ne bismo dozvolili nikakve javne nabave koje su prevelike i koje nude troškove iznad tržišne cijene. Školu bismo izgradili po najmodernijim standardima, a planiramo isto tako napraviti i osnovnu školu u Španskom. Novce za nove škole povlačili bismo iz europskih fondova. Za povlačenje novca iz EU imamo znanje i motivaciju. Barake koje sada gledate, zamijenit će suvremena škola. Kad preuzmemo vlast, urbana legenda o školi u Čulincu bit će realizirana“, rekao je Troskot. 


Uz Troskota, govorili su također i dugogodišnji stanovnik Trnave Siniša Opačić koji je posvjedočio samu problematiku koja tišti dva susjedna zagrebačka kvarta te Mostov vijećnik u GČ Donja Dubrava Nikola Horvatić koji je jako dobro upoznat s problematikom ove škole čiji je prvi projekt napravljen 2006. godine.


Opačić je ispričao kako je o Čulinečkoj osnovnoj školi prvi puta čuo 1980-te kad je trebao krenuti u prvi razred. „Moji roditelji tada su bili užasnuti činjenicom da ja kao prvašić moram pješice preko opasnog pružnog prijelaza u OŠ Marija Jurić Zagorka, jer u Čulincu škole nije bilo kao što je nema još niti danas. Ništa se nije promijenilo. I dalje postoji pruga kao jedna velika barijera koja razdvaja Donju Dubravu, a tijekom godina kao dodatna barijera djeci na putu za školu nastala je i Branimirova“, rekao je Opačić i dodao kako postoji puno manjih mjesta u Hrvatskoj koja imaju svoju osnovnu školu, a ovaj dio Dubrave koji broji gotovo 11 tisuća ljudi nema svoju osnovnu školu. „U Čulincu ne očekujemo mramor, želimo samo osnovnu školu i osmijeh na licima naših mališana“, zaključio je Opačić.


Nikola Horvatić,  rekao je da Grad Zagreb na parceli predviđenoj za OŠ u Čulincu raspolaže sa 8 tisuća vlastitih kvadrata, a kako bi se pristupilo izgradnji škole potrebno je od privatnih vlasnika otkupiti još 18-20 tisuća kvadrata. Horvatić je upozorio i da na ovu parcelu na kojoj su razrušene radničke barake i šikara, ukazuje nevjerojatnih 8 prometnih upozorenja 'ŠKOLA'. „Vidite li vi ovdje školu? Da li su ove oznake, oznake za nešto za što još nije gotov niti idejni projekt, niti lokacijska dozvola, niti riješeni imovinsko-pravni odnosi? Vjerujemo da ćemo s gospodinom Troskotom sve to riješiti“, zaključio je Mostov vijećnik u GČ Donja Dubrava Nikola Horvatić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2021. 18:36:50

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account