HT uvodi 5G tehnologiju koja će promijeniti društvo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.7.2018. 22:11:28
HT uvodi 5G tehnologiju koja će promijeniti društvo

Foto: ilustracija

Mreža ekstremnih brzina bit će implementirana između 2025. i 2030. godine i povezivat će u prosjeku 4 kućna uređaja s mobilnim telefonom.Hrvatski Telekom (HT) prvi je u Hrvatskoj realizirao 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima i tako načinio važan korak prema dolasku 5G mreže u Hrvatsku, čiju komercijalnu implementaciju očekuje oko 2020., a puni zamah između 2025. i 2030. godine, izvijestio je HT.


Mreža koja djeluje u spektru od 3,5 gigaherca provedena je pred instaliranim 5G sustavom, koristeći 5G mrežne uređaje tvrtke Ericsson, spremne za komercijalnu upotrebu. Time je HT prvi u Hrvatskoj uveo 5G tehnologiju.


HT je početkom godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme koja bi trebala završiti do kraja 2019. godine.


5G mreža nova je generacija komunikacijskih mreža i velika prilika za hrvatsku ekonomiju i razvoj, koja će uključivati cijeli popratni "ekosustav", kažu u HT-u. Navode pritom da će se autonomna vozila, pametne kuće i robotika u medicini moći ostvariti jedino uz najnovije generacije mreže.


Isporukom mobilnog širokopojasnog pristupa ekstremnih brzina, robusne povezanosti s niskom latencijom te umrežavanjem milijuna uređaja u masivni Internet stvari (Massive IoT) promijenit će se društvo u cjelini, ocjenjuju u HT-u.


Do 2020. godine svaki građanin imat će prosječno četiri poveziva uređaja priključena na internet te je izuzetno važno do tada u punom opsegu razviti 5G standarde, kaži u HT-u.


Javna demonstracija 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima održat će se 13. srpnja u Puli, najvećem gradu prve regije u kojoj je završena modernizacija mreže za 5G funkcionalnosti, najavljuju u HT-u.Vezane vijesti
Ažurirano: 25.2.2019. 22:26:08

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account