Prvi komercijalni let u stratosferu u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.7.2019. 21:11:04
Prvi komercijalni let u stratosferu u Hrvatskoj

Foto: Press PIK

PIK Vrbovec lansirao je redizajnirane nareske na visinu od gotovo 40 kilometaraPIK Vrbovec predstavio je redizajn linije narezaka te ih, osim na police dućana, lansirao iz svemirskih uvjeta proizvodnje u prostor nedaleko od svemira, na sam rub stratosfere, na visinu od 39 171 metar.


Tim je pothvatom ostvaren prvi komercijalni let u stratosferu u Hrvatskoj. Istovremeno je oboren i hrvatski rekord jer ovo je dosad najviša službeno zabilježena visina leta. Za ilustraciju, putnički avioni obično lete na nešto više od 10 km, a vojni do oko 20 km visine.


ULAZAK U POVIJEST BRZINOM OD 213 KM/H 


Na posebnom postolju bili su pričvršćeni redizajnirani PIK naresci te kamere, a sve skupa je u stratosferu povukao balon promjera 2 metra. Uspon je trajao 1 sat i 33 minute, najveća postignuta brzina iznosila je 213 km/h, a temperatura je u nekim trenucima dosegla i do minus 60°C.


S visine od gotovo 40 km, postolje s nareskom vraćalo se na Zemlju 37 minuta, brzinom od 650 km/h, potom je usporeno padobranom i uspješno sletjelo u blizini Virovitice. Cijela misija trajala je 2 sata i 10 minuta. 


SVEMIRSKO, A NAŠE 


Lansiranjem PIK nareska u prostor nedaleko od svemira predstavljen je redizajn ambalaže PIK narezaka. I to sasvim prigodno jer uvjeti u Bijeloj sobi PIK Vrbovca, u kojoj se narezuju i pakiraju PIK naresci, gotovo pa su svemirski. U najmodernijom pogonu u ovom dijelu Europe, u visoko higijenskim uvjetima i kontroliranoj mikroklimi, sa specijalnim programima pranja i dezinfekcije, pakiraju se milijuni vrhunskih PIK narezaka. 


Samo u ljetnim mjesecima kupcima se isporuči između 4 i 5 milijuna pakiranja PIK Šunke, Mortadele, Piko, Panone, Čajne, Zimske i ostalih proizvoda. 


OKUSI DOSTOJNI SVEMIRA 


Dizajn pakiranja je nov, ali prepoznatljiv i omiljen okus narezaka ostao je isti. Bez pojačivača okusa, umjetnih bojila, glutena i soje te sa smanjenim udjelom soli od 25%, PIK naresci ostaju „na vrhu svijeta“ kad su vrhunski okus i gastro doživljaj u pitanju. 


Pogledajte video lansiranja.


Video: PIK

Vezane vijesti
Ažurirano: 20.2.2021. 11:32:26

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account