Izložba Pučka pobožnost Sesvetskog prigorja u Muzeju Prigorja do kraja travnja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.4.2022. 12:19:42
Izložba Pučka pobožnost Sesvetskog prigorja  u Muzeju Prigorja do kraja travnja

Foto:

U izložbenom prostoru Muzeja Prigorja i dalje se može razgledati krucijalna izložba sesvetskog muzeja Pučka pobožnost Sesvetskog prigorja.




Izložba Pučka pobožnost Sesvetskog prigorja može se pogledati još do konca travnja. Od 362 predmeta koji su pripadali prevladavajućemu autohtonomu rimokatoličkom stanovništvu Sesvetskog prigorja izdvajamo ovu svetu sličicu koja na drugoj strani donosi molitvu za mir pape Benedikta XV. Mirotvorca koji je umro prije 100 godina ( https://povcast.hr/sveta-stolica-i-prvi-svjetski-rat-mirovna-nota-benedikta-xv/ )


Ovom izložbom predstavljen je duhovni, odnosno vjerski život Prigoraca od početka 20. stoljeća do danas. Vjerske obrede, npr. misu, primanje sakramenata, pobožnost križnog puta itd. određuje i oblikuje crkveni autoritet, što im daje narav "službenosti". Vjernici na njih ne mogu utjecati, već mogu u njima sudjelovati rjeđe ili češće, ovisno o svojoj gorljivosti, a vjernik, pak, napuštajući crkvu ili čudotvorno mjesto, ne želi ostaviti za sobom osjećaj povezanosti s Bogom ili svecem, nego ga želi prenijeti u svoj dom i u svoju okolinu. Kako će to učiniti, odlučuje sam i u krugu svojih bližnjih, a svaki njegov pobožni čin imat će osobni pečat različit od pojedinca do pojedinca.


Autorice izložbe: Dubravka Habuš Skendžić i Jagoda Vondraček Mesar.Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.




Create Account