Otvorena izložba "10360" Glavana i Košija, mladih sesvetskih akademskih kipara

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.9.2023. 11:43:38
Otvorena izložba "10360" Glavana i Košija, mladih sesvetskih akademskih kipara

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Dvojac Glavan - Koši dio je neformalnog odnosno još neformiranog kruga mladih sesvetskih akademskih umjetnika koji imaju što reći i za njih će se zahvaljujući iznimnoj nadarenosti i umjetničkom izričaju u skoroj budućnosti čuti i izvan naših granica.




Izložba skulptura mladih sesvetskih akademskih kipara Hrvoje Glavana i Petra Košija pod zanimljivim nazivom "10360" otvorena je sinoć u galeriji ZIPS.  


U izložbenom prostoru Zelenih i plavih Sesveta u Kelekovoj 2 gdje je umjetnike, njihove goste i ljubitelje umjetnosti uvodno pozdravio domaćin izložbe, tajnik ZIPS-a Radoslav Dumančić, a povjesničarka umjetnosti i pisac predgovora kataloga izložbe Sanda Stanačev Bajzek govoreći o izložbi i samim umjetnicima naglasila je izniman talent i potencijal mladih autora koji, iako "friški" akademci iza sebe već imaju niz što samostalnih što skupnih izložbi. 


Posebno se usredotočila na pomalo intrigantan naziv izložbe - 10360, što su Sesvećani odmah prepoznali kao sesvetski poštanski broj čime su umjetnici željeli naglasiti ishodište svoje umjetnosti, da se zna da su potekli iz ovih naših krajeva, obojica Prigorci, no ulazeći dublje u numerologiju taj je skup brojeva dao mnogostruko značenje ovoj izložbi, prije svega u tumačenju Petra Košija dio sesvetskog poštanskog broja 360 označava krug, odnosno zaokruživanje jedne cjeline nakon čega mladi umjetnici postaju pomalo zreliji i kreću produbljivati vlastite osjećaje kroz svoje buduće radove.


Otvorenje izložbe začinili su glazbenim brojevima Marija Žgela izvevši uz gitaru Španjolsku romancu, te dvije Jelene učenica 5. razreda GŠ Zlatka Grgoševića Jelena Jukić svirajući flautu, te njena profesorica Jelena Valković prateći je na klaviru u izvedbi skladbe Marije Esih Sweet love.


Brojna nazočna publika na otvorenju s pravom je komentirala da će se o ovoj dvojici umjetnika u skoroj budućnosti čuti širom lijepe naše, pa i izvan naših granica, a ono što svakako raduje da ovoga trenutka u Sesvetama djeluje pet - šest akademskih umjetnika iste generacije koji svakako nastavljaju tradiciju velikana sesvetskog umjetničkog kruga njihovih prethodnika.


Dodajmo našu preporuku svim ljubiteljima umjetnosti, posebice kiparstva da svakako razgledaju ovu izložbu do 10. listopada radnim danom od 9 do 19 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2023. 11:53:17

Create Account