Gala koncert sanktpeterbuškog baleta, opere i mjuzikla u HNK Zagreb

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 5.6.2017. 8:46:20
Gala koncert sanktpeterbuškog baleta, opere i mjuzikla u HNK Zagreb

Foto: commons.wikimedia.org

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 5. i 6. lipnja svjetski proslavljene baletne i operne umjetnike sanktpeterburških kazališnih kuća, Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson na gala koncertu najavljenom kao događaj sezone središnjeg nacionalnog teatra. 


Nakon iznimno uspješnog gostovanja slavnih sanktpeterburških baletnih prvaka na gala baletnom koncertu u listopadu prošle godine, kada su na sceni HNK-a Zagreb nastupili uz ovacije prepunoga gledališta, taj je teatar za svoju publiku pripremio još jedno veliko gostovanje proslavljenih ruskih umjetnika u Zagrebu.

Program pod nazivom "Gala koncert sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla" rezultat je suradnje zagrebačkog HNK-a i velikih kazališnih kuća Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson.

Održat će se u okviru Kulturnog programa Sankt Peterburga u Zagrebu s ciljem nastavka "kulturnog dijaloga" između dva grada u sklopu obilježavanja 25. obljetnice ruskog priznanja neovisnosti Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, navodi rusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Svrha ovog projekta je jačanje i razvijanje kulturne suradnje između Ruske Federacije i Hrvatske, stvaranje povoljnih uvjeta za jačanje međusobnog razumijevanja između dviju zemalja, razvoj obostrano korisne suradnje i partnerstva, jačanje i unapređenje međunarodnih kulturnih kontakata i potvrđivanje zajedničkih kulturnih vrijednosti i duhovnog srodstva dvaju naroda, ističu u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu.


Pod umjetničkim oblikovanjem nagrađivanog baletnog prvaka i umjetničkog voditelja sanktpeterburškog kazališta Leonid Jakobson Andriana Fadejeva, u sklopu Gala koncerta bit će izvedeni atraktivni dijelovi iz svjetski poznatih baleta i opera poput "Carmen" G. Bizeta, "Pepeljuge" S. Prokofjeva, "Spartaka" A. Hačaturjana, "Don Quijotea" L. Minkusa, "Chopiniane" F. Chopina, "Korsara" R. Driga, mjuzikla "Ples vampira" M. Kunza i J. Steinmana i mnogih drugih glazbenih djela svjetski poznatih kompozitora.

"Zagrebačka publika imat će ekskluzivnu priliku uživati u nastupima nekih od vodećih ruskih, a time i europskih baletnih i opernih solista, pobjednika mnogih državnih i međunarodnih natjecanja te laureata Više teatralne nagrade Sankt Peterburga Zlatni sofit i Ruske Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska", stoji u najavi.

Njihov nastup u Zagrebu, ističu iz HNK, jedinstvena je prigoda da se doživi "zajedničko predstavljanje velikih sanktpeterburških umjetnika u sklopu jednog programa, što je svakako izniman događaj za Hrvatsku, ali i za Rusiju".


Marijinsko kazalište, jedno od vodećih glazbenih kazališta u Rusiji i svijetu, predstavit će svoje najbolje plesače pa će tako Jekaterina Osmolkina i Aleksandar Sergejev izvesti Pas de deux iz baleta "Leptir" Jacquesa Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni i adagio iz baleta "Pepeljuga" Sergeja Prokofjeva u koreografiji Alekseja Ratmanskog.

Vladimir Škljarov i Marija Širinkina Pas de deux iz baleta "Korsar" Riccarda Driga, u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta "Spartak" Arama Hačaturjana u koreografiji Jurija Grigoroviča, a Jelena Jevsejeva i Aleksandar Sergejev upoznat će publiku sa suvremenom predstavom "Rastanak" ruskoga koreografa Jurija Smekalova na glazbu Johna Powella.

Mihajlovsko kazalište opere i baleta predstavit će "Without words" na glazbu Franza Schuberta u koreografiji Nacha Duata i Pas de deux iz baleta "Plamen Pariza" na glazbu Borisa Asafjeva u koreografiji Vasilija Vajnonena, koje će izvesti balerina Anželina Voroncova i Ivan Zajcev.

Solisti Sanktpeterburškog državnog akademskog baletnog kazališta Leonid Jakobson – Jelena Černova i Stepan Demin izvest će "Bečki valcer" na glazbu Johanna Straussa u koreografiji osnivača kazališta Leonida Jakobsona. Alla Bočarova i Andrej Sorokin izvest će Pas de deux iz baleta "Don Quijote" na glazbu Ludwiga Minkusa, u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta "Chopiniana" na glazbu Frederica Chopina u koreografiji Mihaila Fokina.

Opernu umjetnost predstavit će Irina Matajeva, solistica Marijinskog teatra, koja će izvesti ariju Carmen iz opere "Carmen" Georgesa Bizeta, i Aleksandar Trofimov, solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog kazališta, koji će izvesti romancu Borisa Fomina "Dugim putem". U duetu će izvesti djelo Francesca Sartorija i Lucia Quarantotta "Time to say goodbye".


Dio gala koncerta koji će kombinirati glazbenu, dramsku, koreografsku i opernu umjetnost – mjuzikl – predstavit će neki od njegovih najsjajnijih predstavnika. Solistica ruskih mjuzikla, kazališna i filmska glumica Manana Gogitidze izvest će kompoziciju "New York, New York", a vodeći solist ruskih mjuzikla, kazališni i filmski glumac Ivan Ožogin "At the moment" Nadéah . Manana i Ožogin u duetu će izvesti "Mrkli mrak" iz mjuzikla "Ples vampira" Michaela Kunzea i Jima Steinmana.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2020. 21:38:40

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account