Još nema prijedloga o novim ministrima na dnevnom redu Sabora

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 31.5.2017. 13:38:34
Još nema prijedloga o novim ministrima na dnevnom redu Sabora

Foto: HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Šef Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić izjavio je u srijedu nakon sjednice proširenog Predsjedništva Hrvatskog sabora kako su utvrđivali dnevni red predstojeće saborske sjednice, koja započinje iduće srijede, rekavši da se na dnevnom redu još uvijek ne nalazi prijedlog novih ministara, ali im je predsjednik Sabora Goran Jandroković najavio da će takav prijedlog doći iz Vlade te će biti odmah uvršten u dnevni red.


"Što se tiče imenovanja ministara, imamo samo usmeno obećanje predsjednika Sabora da će materijali stići do početka sjednice, odnosno do srijede. nadam se da će tako i biti", rekao je Šimić novinarima.

Mišljenja je kako su novi ministri trebali biti  još odavno "odrađeni". "Mi u ovom trenutku imamo državne tajnike koji upravljaju ministarstvima koji imaju bitno sužene ovlasti u odnosu na ministre i to nije dobra situacija za Hrvatsku u normalnim okolnostima, a kamo li u okolnostima Agrokora i svega što se oko toga događa i što saznajemo gotovo svaki dan", ističe Šimić.

Napomenuo je kako se Mostov prijedlog Ovršnog zakona trenutno nalazi na 45. mjestu dnevnog reda. "Predložili smo danas da se o tome raspravlja što prije, ako je moguće i idućeg tjedna", kaže Šimić.

Na pitanje misli li da je to namjerno učinjeno uzvratio je kako u to ne želi vjerovati. 

Upitan o navodnoj HDZ-ovoj novoj parlamentarnoj većini šef Kluba zastupnika Mosta rekao je kako o toj većini sluša otkad je premijer Andrej Plenković smijenio Mostove ministre.

"Sad znamo da ne govori istinu. Govori li danas istinu kad govori da ima većinu saznat ćemo slijedeći tjedan, no iz sadašnjeg iskustva nemamo razloga vjerovati", poručio je Šimić.


Jandroković: Prijedlog o novim ministrima očekujem na početku iduće saborske sjednice

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako to hoće li predsjednik vlade doći iduće srijede u Hrvatski sabor sa prijedlozima novih ministara nije bila tema današnje sjednice saborskog Predsjedništva no i dodao kako očekuje da će se to dogoditi u tjednu u kojem počinje sjednica. 

"To nije bila tema današnje sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora. Mi smo se danas suglasili oko dnevnog reda koji je opsežan i ima preko 120 točaka. Ono što je bitno,  sukladno članku 7. Zakona o vladi na prvoj idućoj saborskoj sjednici predsjednik Vlade mora predložiti nove ministre. Ovo je ta sjednica koja počinje sedmog lipnja i očekujem da će u idućem tjednu na početku te sjednice, hoće li to točno biti sedmoga ili osmoga  lipnja,  predsjednik Vlade dostaviti Saboru prijedlog novih ministara",  rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Upitan ima li HDZ većinu u Saboru Jandroković je uzvratio kako su  većinu demonstrirali prilikom izbora novog predsjednika Hrvatskog sabora te je uvjeren da će je i sada imati za izbor novih ministara.

U srijedu će biti Aktualno prijepodne s puno zastupničkih pitanja prema predstavnicima Vlade. "Radit ćemo po dnevnom redu dok ne dođe prijedlog premijera o imenovanju novih ministara, a kad taj prijedlog dođe uvrstit ćemo ga odmah u dnevni red i očekujem da ćemo ga vrlo brzo i raspraviti", pojasnio je.

Pojasnio je i kako rasprava o prijedlozima novih ministara ne ide na plenarnu sjednicu već se odvija na odborima, ali se glasuje na plenarnoj sjednici."To je sukladno Poslovniku koji je donesen u prošlom saborskom sazivu", naglasio je Jandroković.

Upitan o tome kada će se raspravljati o Mostovom prijedlogu Ovršnog zakona koji je nisko na dnevnom redu uzvratio je da će razmotriti i donijeti odluku za koju smatra da je ispravna. "Neće biti manipulacija niti inžinjeringa Imamo 120 točaka dnevnog reda, sve će doći na dnevni red, a one koje smatram da su iznimno bitne za građane njih ćemo uvrstiti prije" poručio je Jandroković. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.1.2020. 10:42:16

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account