Kovačić: Nisam tražio Đakićevu ispriku

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 13.3.2017. 15:00:11
Kovačić: Nisam tražio Đakićevu ispriku

Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić izjavio je u ponedjeljak da nije tražio ispriku HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića zbog njegovih riječi da je odluka o zapošljavanju dviju bivših SDP-ovih dužnosnica bila "podla", već je naglasio kako mu je namjera bila zaštititi dignitet dviju državnih službenica koje su prethodno bile dužnosnice i provodile politiku prethodne Vlade, te se ispričao medijima i javnosti.


"One jesu bile dužnosnice, a ako se i jesu zamjerile kome, one su provodile službenu politiku hrvatske Vlade... Lov na vještice apsolutno je nedopustiv", kazao je Kovačić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Više je puta naglasio da je u slučaju, koji je u javnost izašao ovoga vikenda, htio zaštititi dignitet dviju službenica. Riječ je o Višnji Tafri i Vesni Nađ, koje su u vrijeme Vlade Zoran Milanovića bile dužnosnice u Ministarstvu obrane i Ministarstvu branitelja.

Na kratkoj konferenciji za novinare nisu dopuštena dodatna pitanja jer, kako je rekao Kovačić, on i njegov posebni savjetnik Ivica Relković idu u Banske dvore na razgovor kod premijera Andreja Plenkovića. Kovačić je najavio mogućnost nove konferencije za novinare tijekom dana.


Bez spominjanja ostavke

U obraćanju nije spomenuo svoju ostavku, koju je kao mogućnost u protekla dva dana najavljivao Relković. Ministar uprave kazao je i da neke pojedinosti o kojima je u njegovo ime govorio Relković, nisu bile točno interpretirane.

Rekao je kako nije tražio da se ispriča Đakić koji je "podlom" nazvao Kovačićevu odluku da u Ministarstvu uprave kao službenice zaposli Tafru i Nađ.

"Nisam tražio ispriku Đakića, mislim da se nema razloga ispričavati ni meni niti gospođama, a možda ni javnosti. Zašto? Nažalost, zato što smo mi podijeljeno društvo. Nikad više polariziranije nego sada…“, kazao je Kovačić dodavši da se to vidjelo i proteklih dana.

Ministara uprave javnost je zapamtila i po izrečenoj psovki u javnom istupu, a on je danas, referirajući se na to, poručio kako nikad nije rekao "nešto poput 'svako SDP-ovo smeće treba dati otkaz'".  "Ja jesam možda, rekli bi u Dalmaciji, beštimao (psovao), ali beštima može nekad biti jača od govora mržnje", poručio je.

Kovačić se ispričao medijima zbog cijelog slučaja, a potom se novinarima obratio Relković koji se također ispričao, među inima i Đakiću.


Isprika svima

"Ako sam bilo kome nešto napravio uvijek kažem - ispričavam se. Kovačić i ja nismo željeli koristiti ni jedan PR ova dva dana i zato je, jer nismo tome vični, došlo do određenih nesporazuma. Mi vam se ispričavamo. Nismo htjeli ni jednu službenicu uvući u ovu priču, ali su uvučene. I njima se ispričavamo. Pa ako baš hoćete, ispričavamo se i gospodinu Đakiću što smo ga morali spomenuti. Makar se on nikada ne ispričava", kazao je Relković.

Poručio je da rad Ministarstva uprave nije usmjeren protv HDZ-a, a u korist Mosta, već jedino za "bolju Hrvatsku", a naslijedili su čitav niz problema. "Dočekala nas je situacija da nas netko pita za nekakve ploče", rekao je te se u tom kontekstu osvrnuo na rad SDP-ovog saborskog zastupnika, nekadašnjeg ministra uprave Arsena Bauka koji ih je prozvao zbog ploče s ustaškim natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

"Molim vas da nađete iz moje mladosti jesam li ispjevao ijedan redak bilo kakve ustaške pjesme, molim vas pretražite cijeli moj život. Ili jesam li ikada izrekao sintagmu koju sada neću izreći, vi znate koju. Ja bih taj problem riješio na prvom sastanku. Ali gospodin Bauk je imao četiri godine, imao je sve statute. Nitko ga nije sprječavao, nitko mu nije branio da ih izvadi i sve riješi. Isto tako, sve prijašnje vlade... Neka Bauk pronađe snimke svojih saborskih prijatelja i zastupnika u određenim stanjima i s određenim pjesmama i usporedi s onim što će naći o meni. Toliko u osobno ime", rekao je Relković.


(Hina)


Video: Hina multimedia

Create Account