Taekwondo: Sesvećani na vrhu - Grga prvak Europe, Nika brončana!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.12.2020. 16:44:29
Taekwondo: Sesvećani na vrhu - Grga prvak Europe, Nika brončana!

Foto: TKD klub Orion

Proteklog je vikenda u Sarajevu održano europsko kadetsko prvenstvo u taekwondou gdje je Grga Dugac osvojio zlato i naslov prvaka, a Nika Jandroković je brončana!



Za portal Sesvete danas piše Jelena Vukas,  trenerica sesvetskog taekwondo kluba Orion, jedina trenerica u Europi sa zlatom u muškoj konkurenciji i još jednoj medalji u ženskoj.


U jeku pandemije ipak se pronašao način da se pridržavajući se svih mjera opreza, održi Europsko prvenstvo za kadete. Podsjećamo, prvenstvo je trebalo prvo biti u rujnu u Estoniji, međutim kada je u prvom dijelu godine krenula pandemija u svijetu, isto je odgođeno. Do zadnjeg nismo znali hoće li se prvenstvo uopće odigrati, ali ipak, na našu sreću je. Želim pohvaliti organizatore, susjede iz Bosne i Hercegovine na vrhunskoj organizaciji prvenstva u hotelu Hills. Svi sportaši i treneri su prije dolaska na prvenstvo morali imati negativan test na korona virus i pridržavati se svih zadanih mjera. 


Prvenstvo se održalo 12. i 13.12.2020. u Sarajevu. Dio hrvatske reprezentacije bilo je naših dvoje natjecatelja: Nika Jandroković (-41kg) i Grga Dugac (-61kg). Prisjetimo, Nika i Grga su svoje mjesto u reprezentaciji zapečatili srebrnim medaljama sa nedavno održanog otvorenog europskog klupskog prvenstva. 


Prvog dana prvenstva nastupao je Grga koji je nakon dvije pobjede prekidima-bodovnom razlikom, u prvoj borbi protiv predstavnika Ukrajine kod rezultata 22:0, a u drugoj protiv predstavnika Rumunjske kod rezultata 23:0. U finalu je imao priliku revanširati se Francuzu koji ga je u zadnjim sekundama borbe pobijedio na Europskom klupskom prvenstvu prije mjesec dana i svoju priliku je iskoristio. Nakon uzbudljive borbe pune atraktivnih poteza, Grga svejedno uvjerljivo odnosi pobjedu rezultatom 39:23 i time osvaja naslov europskog kadetskog prvaka. 


Nika Jandroković nastupala je drugog dana prvenstva i nažalost nije pokazala sve što može jer je za nju pritisak Europskog prvenstva trenutno bio prevelik pa se nije najbolje snašla. Poražena je u polufinalu od predstavnice Poljske koja je kasnije odnijela titulu prvakinje. Svjesni smo da je Nika na ovo prvenstvo došla kao nepoznanica, ali znamo da njezino vrijeme tek dolazi i da je ovo bila dobra škola za dalje, koja je okrunjena brončanom medaljom. Za Niku će se još tek čuti, vjerujte nam.


Ovo je bilo prvo prvenstvo Europe na kojem je sa našim natjecateljima priliku imala ići njihova klupska trenerica, što se pokazalo kao odlična odluka i potez. Tako sam postala jedina trenerica u Europi sa osvojenom zlatnom medaljom u muškoj konkurenciji.


Priznanje sam dobila i kada je naš priznati i najbolji hrvatski taekwondo trener, ujedno trener reprezentacije Veljko Laura iz Tk Marjan (Split), upravo meni rekao da ukoliko Hrvatska zauzme jedno od tri ekipna mjesta, ja idem na postolje po trofej. Tako je i bilo, kadeti iz Hrvatske su osvojili 3.mj ekipno ja sam se popela na postolje preuzeti trofej, kao jedini hrvatski trener koji ima prvaka. A koliko je ljudima čudno vidjeti ženu u muškoj konkurenciji i među muškim kolegama, govori i činjenica da kada sam stala na postolje, organizatori su se zbunili i krenuli mi davati trofej za žensku konkurenciju iako cure još nisu niti nastupale.


Orion je ovim prvenstvom postao jedini hrvatski klub sa medaljama i u ženskoj i u muškoj konkurenciji i najuspješniji zagrebački klub na ovom EP.


Želimo  zahvaliti Osnovnoj školi Iver (Nika) i razrednici Bernardi Mihoci Koščec i Osnovnoj školi Luka (Grga) i razrednici Ani Ostojić, koji su našim sportašima izašli u susret i omogućili online nastavu od kad su izborili nastup na Europskom prvenstvu pa do samog prvenstva, kako bi naše sportaše zaštitili od zaraze korona virusom prije samog prvenstva. Isto tako, u klubu smo ih izolirali od ostalih članova, te su trenirali samo njih dvoje sa sparing partnerima (Nikinim bratom Adrijanom i s Ivanom Arelić koja je već ranije, kao i ja, preboljela korona virus, te nije više prenositelj). S obzirom da je i u redovima naše reprezentacije bilo boraca koji su dan prije polaska na prvenstvo dobili pozitivan nalaz i time morali otkazati nastup, ovo je također bila još jedna dobra odluka našeg tima, u suradnji sa školama naših natjecatelja. Veliko im hvala na razumijevanju.


Također, velika zahvala našim donatorima: Dodir prirode d.o.o., HEP d.o.o. i Hajz metali j.d.o.o. koji su nam pomogli dok smo bili na prekretnici i radili na "novom-starom" Orionu. Ovim rezultatom smo i opravdali projekt za koji smo dobili donaciju od HEPa, a zvao se točno onako kako je i bilo: "Svjetlo na putu do vrha Europe".


Dok je sve oko nas stalo u nekoliko navrata zbog pandemije, mi nismo stajali i radili smo na tome da poboljšamo uvjete i kvalitetu našeg rada. Već prve godine smo ovu novu stranicu Oriona okrunili vrhunskim rezultatom i na to smo ponosni. Ali ovo je za nas tek početak, sada idemo dalje raditi, još jače, još bolje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.3.2024. 16:16:55

Create Account