Devastirani jedini sesvetski pothodnik u Brestju ogledalo je odnosa Grada prema Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.1.2024. 12:23:50
Devastirani jedini sesvetski pothodnik u Brestju ogledalo je odnosa Grada prema Sesvetama

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

O potrebi obnove jedinog sesvetskog pothodnika, onog ispod Zagrebačke u Brestju govori se i traži već niz godina, no, čini se kao da netko u gradu ima potumplana uha pa ne čuje dobro.



Prije desetak, možda nešto više dana ograda pothodnika ispod Zagrebačke ceste u Brestju uništena je u prometnoj nesreći odnosno srušena je na stubište. Od tada tako stoji i čeka nečiju milost da bude popravljena.  Sreća u nesreći jest da tada nitko nije stradao.


O tom više od četiri desetljeća starom pothodniku pisali smo prije točno godinu dana, početkom siječnja prošle godine kad smo konstatirali da je taj objekt u sigurnosnom, ekološko-komunalnom i svakom drugom pogledu u jako lošem stanju, te da mu je potrebna hitna obnova. Barem sigurnosnih elemenata, ako već ne obraćamo pozornost na estetiku. 


Objekt je u vlasništvu Grada Zagreba, o njemu se brine (ili ne brine) izravno Grad i VGČ Sesvete nema nadležnost nad njime niti može učiniti išta više od pisanja dopisa i traženja da se čim prije pristupi njegovoj sanaciji. To je proteklih godina učinjeno više puta, a učinjeno je sada. 


Ako malo bolje pogledamo, željezna ograda s južnog ulaza u pothodnik, a koja je srušena u prometnoj nesreći bila je, vidljivo je i na fotografijama, potpuno trula, dakle još davno zrela za promjenu. "Ma nije trebala "saobračajka", mogli ste ju i rukom srušiti", rekla nam je jedna mještanka Brestja koja svakodnevno već niz godina koristi pothodnik  dodavši kako je sreća da nitko nije stradao.


"No, nama je možda još gore od srušene ograde to što je pod poplavljen i ne možemo normalno proći i sva je sreća što je netko postavio palete pa preko njih nekako prijeđemo vodu. Tako je tu za svake kiše, a kroz zimu stalno. Ne mogu vjerovati da ne mogu očistiti taj odvod", završava naša sugovornica napominjući kako se i to tome vidi nikakav odnos Grada prema Sesvetama.


U prošlogodišnjem smo članku također apostrofirali ogradu, ali ne ovu sada srušenu, nego na drugoj strani ceste koja je također oštećena u prometnoj nesreći i takva stoji netaknuta i dan danas.


Pothodnik u Brestju je veliki sigurnosni problem, jer ga je radi poplavljenog poda vrlo teško koristiti, pogotovo starijim osobama, a o nelagodi prolaska njime radi nebrige, neodržavanja i aktualne devastacije od strane pojedinih marginalnih skupina društva da i ne govorimo. 


Bit će zanimljivo vidjeti koliko će građani Sesveta morati još čekati na realizaciju velikog i kompliciranog projekta (ironija za one koji nisu shvatili) sanacije pothodnika u Brestju.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account